Sehnalová (ČSSD): Evropský parlament schválil vytvoření nového rozvojového investičního fondu

08.07.2017 9:21

Je zřejmé, že pokud chce EU přispět k řešení příčin migrace, musí svou pozornost obrátit na ekonomickou a sociální situaci v těchto zemích a bez výrazné finanční pomoci se to neobejde.

Sehnalová (ČSSD): Evropský parlament schválil vytvoření nového rozvojového investičního fondu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Návrh na vytvoření Evropského fondu pro udržitelný rozvoj (EFSD), jehož cílem je mobilizace až 44 miliard eur na investice do Afriky a zemí jižního a východního partnerství EU, schválili ve čtvrtek na plenárním zasedání poslanci a poslankyně Evropského parlamentu. EFSD spojuje stávající investiční nástroje do jednoho fondu a měl by podnítit soukromé investice tím, že nabídne kombinaci grantů, půjček a finančních záruk ve výši 3,3 miliardy EUR. Odpovídá tím mimo jiné na základní příčiny migrace z Afriky. 

„Afrika má pro Evropu strategický význam a pro socialisty a demokraty je důležitou prioritu. Máme skutečný zájem o prohloubení a posílení našich vztahů s africkými partnery, abychom společně vytvořili mírovou a stabilní Afriku a Evropu. K dosažení tohoto cíle musíme použít všechny stávající nástroje financování a pomoci řešit hlavní výzvy, pokud jde o socioekonomický rozvoj, vytváření pracovních míst, změnu klimatu a migraci,“ prohlásil jeden z autorů tohoto návrhu, rumunský sociálně-demokratický poslanec Doru-Claudian Frunzulica.

Poslanci Evropského parlamentu požadovali zejména, aby se tento fond zaměřil na boj proti chudobě tím, že vytvoří slušná pracovní místa a nabídne zvláštní podporu mladým lidem, ženám a malým podnikům. Finanční podpora musí být v souladu s mezinárodně dohodnutými rozvojovými standardy. Zhruba třetina investic by také měla podpořit opatření na ochranu životního prostředí. Příjemci pomoci musí zejména respektovat normy Mezinárodní organizace práce, mezinárodní pravidla pro odpovědné investice a lidská práva.

„ Je zřejmé, že pokud chce EU přispět k řešení příčin migrace, musí svou pozornost obrátit na ekonomickou a sociální situaci v těchto zemích a bez výrazné finanční pomoci se to neobejde. Mělo by však jít o pomoc, která bude směřovat do investic, včetně zapojení soukromých zdrojů, do rozvojových aktivit, které budou dlouhodobě udržitelné a povedou ke zlepšení životních podmínek obyvatel,“ doplnila k tomu poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.

Nový fond bude tvořen dvěma regionálními platformami: jednou pro Afriku a druhou pro jižní a východní partnerství EU. Očekává se, že záruka EFSD bude mít hotovostní příspěvek ve výši 750 milionů eur, z čehož 350 milionů eur bude z rozpočtu EU a 400 milionů eur z Evropského rozvojového fondu. EFSD bude také kombinovat zdroje ze dvou stávajících nástrojů - 2,6 miliardy eur z investičního nástroje sousedství a investičního nástroje pro Afriku.

Nařízení EFSD vstoupí v platnost, jakmile jej formálně schválí Rada a bude zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě