Sehnalová (ČSSD): Nejdřív pásy. Potom airbagy. Od dubna i eCall

03.04.2018 14:44

Systém veřejného tísňového volání eCall, který v případě vážné dopravní nehody automaticky vytočí číslo 112 a zavolá záchrannou službu, je od 31. března instalován do všech nových modelů automobilů a lehkých užitkových vozů.

Sehnalová (ČSSD): Nejdřív pásy. Potom airbagy. Od dubna i eCall
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Výrobcům automobilů to ukládá legislativa EU, kterou Evropský parlament schválil společně s členskými státy v dubnu 2015 a na níž pracovala jako hlavní zpravodajka Evropského parlamentu česká poslankyně Olga Sehnalová (ČSSD).

„Snížení počtu úmrtí na silnicích a následků zranění v dopravních nehodách je dlouho jednou z priorit Evropského parlamentu. Počet obětí dopravních nehod je však bohužel stále neúměrně vysoký, jen v roce 2016 na evropských silnicích zahynulo celkem 25 500 lidí a dalších 135 000 bylo vážně zraněno,“ vysvětlila Olga Sehnalová.

„Systém eCall výrazně sníží dojezdový čas složek záchranného systému, a to až o polovinu ve venkovských oblastech a o čtyřicet procent ve městech. Odhadujeme, že se díky tomu podaří zachránit až 1 500 lidských životů ročně. Členské státy i výrobci automobilů měli dostatek času na přípravu, takže systém může již v tomto týdnu začít fungovat a zachraňovat životy v celé Evropě,“ uvedla poslankyně. Česká republika, která se aktivně podílela na vývoji a testování systému eCall a patřila mezi největší podporovatele jeho zavedení, byla připravena na spuštění této veřejné služby již před pěti lety. Důležitou roli v systému eCall bude hrát také navigační systém Galileo, který je spravován Agenturou pro evropský globální navigační družicový systém, sídlící v Praze.

"Jako zpravodajka návrhu jsem od začátku vnímala i kritické připomínky vůči systému, zejména s ohledem na ochranu osobních údajů. Evropský parlament spolu se členskými státy zajistil, aby nedocházelo ke zneužívání systému. Systém eCall nesmí být žádným způsobem použit ke sledování a zkoumání pohybu osob ani vozidel nebo k určování jejich polohy," doplnila Olga Sehnalová.

Jak systém eCall funguje? Podívejte se na video ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…