Sehnalová (ČSSD): Posílení pravomocí České obchodní inspekce vítám

15.12.2016 10:59

Na středečním zasedání Vlády ČR byl schválen legislativní návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který má přinést účinnější dozor spotřebitelské legislativy, prováděný Českou obchodní inspekcí (ČOI).

Sehnalová (ČSSD): Posílení pravomocí České obchodní inspekce vítám
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Cílem novely zákona o České obchodní inspekci je zajistit řádné fungování trhu a účinnější ochranu spotřebitele. Dochází ke zpřísnění podmínek pro provádění kontrolního nákupu a hlubší zakotvení kompetencí pro inspektory ČOI. Novela zajišťuje inspektorům větší anonymitu a ochranu jejich osobních údajů i ochranu osobnosti - inspektoři budou mít krycí doklady na falešné jméno. Nově se pro inspektory ČOI zakotvuje pravomoc získat informace o prodávajícím na internetu, který o sobě neuvádí všechny zákonem stanovené údaje a nelze jej tedy kontrolovat.

"Se změnami prodejních technik a rozvojem obchodování na internetu chceme zajistit účinnější dozor kontrolních orgánů České obchodní inspekce a robustněji ochránit spotřebitele. K tomu musí být ČOI vybavena odpovídajícími nástroji včetně těch legislativních," upřesnil důvody úpravy ministr Jan Mládek.

Novela zákona o ČOI zapracovává změny vyplývající z přijetí související legislativy, sjednocuje užívanou terminologii, odstraňuje některé duplicity a zjednodušuje stávající text.  Principy, na kterých je činnost ČOI založena, a to jak v oblasti kontrolní, tak i v oblasti mimosoudních řešení spotřebitelských sporů, jakož i její členění, organizační struktura a vzájemné vazby mezi organizačními složkami, se v zásadě nemění, pouze se zpřesňují.

"Posílení pravomocí České obchodní inspekce vítám. Jedná se o přirozenou reakci na poznatky kontrolorů z praxe, kdy v současné nemohou některé druhy nekalého jednání účinně postihovat. Nakupování pod skrytou identitou efektivně přispívá k ochraně spotřebitele v řadě zemí EU. Dohledání všech informací o nepoctivém obchodníkovi je základním předpokladem pro možnost ukončení nezákonného jednání. Novela jde dobrým směrem a věřím, že v legislativním procesu v rámci parlamentu nedojde k jejímu oslabení,“ říká Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu a členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů. Europoslankyně Sehnalová sama v současné době pracuje na evropském nařízení, které má sjednotit pravomoci dozorových orgánů ve všech členských státech, aby mohly orgány dozoru spolupracovat i při přeshraničním porušování práv spotřebitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…