Sehnalová (ČSSD): Řidiči v Evropské unii před pokutou neujedou

11.02.2015 16:01

Většina z řidičů, kteří spáchají přestupek v zahraničí, dosud zůstávala nepotrestána. Země, v nichž došlo k přestupku, totiž nebyly schopny řidiče po jejich návratu domů stíhat.

Sehnalová (ČSSD): Řidiči v Evropské unii před pokutou neujedou
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Poslanci Evropského parlamentu proto dnes výraznou většinou odhlasovali aktualizované znění směrnice o přeshraniční výměně informací o dopravních deliktech.

„Schválením návrhu přispějeme k rovnému zacházení se všemi řidiči, kteří páchají dopravní přestupky za hranicemi své země ve všech členských státech. Zodpovědní řidiči tak budou více chráněni před těmi, kteří se při páchání dopravních přestupků v zahraničí často cítí beztrestně,“ vysvětlila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Směrnice se vztahuje na nejčastější a nejzávaznější dopravní přestupky: překročení povolené rychlosti, nepoužívání bezpečnostních pásů, nezastavení na červenou, řízení pod vlivem alkoholu nebo drog, jízda bez ochranné přilby, jízdu v nesprávném jízdním pruhu a nedovolené použití mobilního telefonu nebo jiného komunikačního zařízení za jízdy.

„Když tedy například český řidič spáchá dopravní přestupek v zahraničí, tamní orgány si vyžádají informace o řidiči vozidla ze sdílené elektronické databáze. Řidiči potom zašle oznámení s podrobnostmi o přestupku v českém jazyce,“ ujasnila europoslankyně.

Aktuální úprava směrnice reaguje na rozhodnutí Evropského soudního dvora, podle něhož bylo dosavadní znění směrnice postaveno na špatném právním základě. Proto Evropský parlament musel velmi rychle reagovat, aby nedošlo k právnímu vakuu. Obsah směrnice je téměř nezměněn, její působnost se navíc rozšířila o Velkou Británii, Irsko a Dánsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…