Sehnalová (ČSSD): Systém placení mýta v EU se zjednoduší

14.02.2019 20:17

Poslanci Evropského parlamentu dnes schválili dohodu, která umožní zavedení Evropské služby elektronického mýtného (EETS). V praxi to znamená, že dopravcům, kteří jezdí do zemí Evropské unie, odpadne povinnost pořizovat několik zařízení pro platbu elektronického mýtného po Evropě.

Sehnalová (ČSSD): Systém placení mýta v EU se zjednoduší
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Firmy se navíc nebudou muset registrovat do různých národních systémů, což zefektivní výběr silničních poplatků. Novinku pocítí i sami řidiči autobusů a kamionů, kterým zmizí z čelního skla velké množství nechvalně známých "krabiček", které jim mnohdy komplikují výhled.

„V současné době musejí řidiči k placení silničních poplatků používat několik zařízení, protože uvnitř Evropy existuje celá řada platebních systémů. Díky této dohodě by se tato situace měla brzy začít měnit, protože k placení by měl stačit pouze jeden systém," uvedla europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), členka vyjednávacího týmu Evropského parlamentu za skupinu sociálních demokratů.

„Odsouhlasená dohoda také zjednoduší přeshraniční výměny informací o vozidlech, která nezaplatila v jiném státě EU silniční poplatek. To umožní státům přeshraničně vymáhat veškeré nezaplacené silniční poplatky, tedy i ty, které nejsou placeny elektronicky. Ztráty za nezaplacené mýtné v EU přitom činí přibližně 300 mil. euro ročně, což jsou peníze, které by se mohly využít právě na zlepšení stavu vozovek,“ dodává europoslankyně Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…