Sehnalová: Europoslanci trvají na tom, aby veřejné služby on-line byly přístupné všem

05.12.2013 14:48

Europoslanci Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele minulý týden odhlasovali zprávu o přístupu k veřejným službám na internetu.

Sehnalová: Europoslanci trvají na tom, aby veřejné služby on-line byly přístupné všem
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Více než 100 milionů lidí v Evropě tak bude moci do budoucna plně využívat veškeré internetové stránky, které spravuje veřejný sektor, a které dosud často nebyly přístupné starším lidem a osobám se zdravotním postižením.

„V současné době je pouze jedna třetina veřejných internetových stránek přístupná pro osoby se zdravotním postižením. Zatímco většina lidí bere přístup k informacím a službám jako samozřejmost, je nesmírně důležité nevylučovat ani ostatní členy společnosti – ke kterým nepatří jenom osoby se zdravotním postižením, ale také stále narůstající populace starších lidí,“ uvedl Jorgo Chatzimarkakis (ALDE), zpravodaj odhlasované zprávy.

V Evropské unii existuje více než 761 tisíc internetových stránek veřejného sektoru nabízející přístup k informacím a službám. Nicméně, jen třetina z nich splňuje mezinárodní standardy internetové přístupnosti. To znamená, že pro zranitelné uživatele, jako jsou osoby se zdravotním postižením a starší lidé, je obtížné nebo takřka nemožné dostat se k mnoha veřejným službám na internetu.

Zatímco Evropská komise navrhovala zpřístupnit jen dvanáct kategorií obsahu, například týkající se sociálních dávek nebo osobních dokladů, europoslanci chtějí víc. „Požadujeme plné zpřístupnění internetových stránek, které spravuje veřejný sektor, nikoli pouze jejich částí. Má-li být člověk se zdravotním postižením rovnocenný, je třeba mu tuto rovnocennost zajistit bez ohledu na kolonky,“ uvedla česká europoslankyně, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

„Rádi bychom, aby tato pravidla platila i pro stránky soukromých subjektů, které nabízejí dodávky plynu, tepla, elektřiny a vody, případně i dopravy, péče o děti či zdravotnické služby,“ dodala poslankyně. Členské státy budou mít možnost tuto povinnost omezit pro podniky zaměstnávající méně než deset osob.

Europoslanci dále prosazují, aby se pravidla přístupnosti vztahovala i na obsah stránek, který je dostupný pomocí mobilních zařízení, jako je mobilní telefon nebo tablet.

Veškerý nový obsah internetových stránek by měl být v souladu s novými pravidly od začátku roku 2015. Stávající internetové stránky s veřejnými službami potom od začátku roku 2017.

Návrh nyní poputuje na jednání Rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sedláčková - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …