Seifertová (ANO): Kronikáři napomáhají orientovat se v historii

23.11.2017 16:13

V Galerii u Vavřince v Chodově se dnes konal tradiční seminář kronikářů, v jehož úvodu byly vyhlášeny výsledky soutěže „O nejlepší kroniku Karlovarského kraje“ za rok 2015.

Seifertová (ANO): Kronikáři napomáhají orientovat se v historii
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Vítěznou se stala kronika města Cheb, z druhého místa se pak radovali v Chodově a třetí příčku obsadila kronika obce Andělská Hora. Ceny autorům předala náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová. 
„Naší snahou je ocenit a podpořit náročnou práci městských a obecních kronikářů a upozornit veřejnost na význam kronik. Jsou to v podstatě jediné psané dokumenty, které chronologicky pojednávají o významných událostech v daném místě a napomáhají se orientovat v jeho mnohdy složité historii. Všem kronikářům bych proto chtěla ještě jednou moc poděkovat za jejich záslužnou činnost, které si skutečně velmi vážím,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 9 kronik z regionu. Odborná porota, v níž zasedli ředitelé příspěvkových organizací z oblasti kultury a členové Komise Rady Karlovarského kraje pro kulturu a památkovou péči, posuzovala nejenom přehlednost kronik, ale také jejich výtvarné pojetí či vedení doprovodné dokumentace. První místo v soutěži suverénně obsadila kronika města Cheb, jejímž dlouholetým autorem je Jindřich Josef Turek. Členy odborné poroty zaujala svou mimořádnou přehledností a výjimečným uměleckým zpracováním. Prvnímu místu náležela finanční odměna ve výši 5 tisíc korun. Autorka kroniky města Chodov Jitka Hloušková pak získala za druhé místo 3 tisíce korun a Simona Valvodová, jež vede kroniku v obci Andělská Hora, obdržela 2 tisíce korun.

Seminář, který se letos konal již podvanácté, poté pokračoval odbornými prezentacemi. Jiří Bartoň, autor publikace „Kronikáři obcí na prahu roku 2018“, pohovořil o praxi kronikářů, Pavel Dohnal představil svůj pohled na kroniky z pozice archiváře a historika a Iva Votroubková přednesla informace z regionálního pracoviště péče o lidovou kulturu. Na závěr byla pro účastníky akce přichystána prohlídka kostela sv. Vavřince s výkladem.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…