Sekaninová (ČSSD): Vidění mužů může být deformováno archaickou rolí bojovníků

30.06.2015 5:32

Vyjádření k tématu kvót pro muže a ženy, pro Forum 50%:

Sekaninová (ČSSD): Vidění mužů může být deformováno archaickou rolí bojovníků
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka za ČSSD Božena Sekaninová

Jaký je Váš názor na současné zastoupení žen a mužů v české politice (v průměru 20 % žen, 80 % mužů)? V čem spatřujete příčiny nevyváženého zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích?

Zastoupení žen v politice je nedostatečné. Na západ od našich hranic přitom odpovídá zastoupení žen v politice jejich zastoupení ve společnosti - tedy cca 50%. Tento neutěšený stav je prostě realitou a je to dáno přežíváním tradičního chápání role ženy a matky ve společnosti, kdy ženě byla přisuzována úloha ochránkyně domácího krbu a muži byli bojovníci, kteří někde po hospodách řešili závažné problémy. Imponuje mi skandinávský model, který dovede spojit na životní cestě obě role, žena je tu dobrou matkou i úspěšnou političkou.

Jaký je Váš názor na zavádění kvót stanovujících, že jednoho pohlaví nesmí být na kandidátních listinách či v orgánech strany zastoupeno méně než ve stanoveném poměru?

Jednoznačně podporuji genderové kvóty. Zároveň je třeba změnit klima ve společnosti, musí ustoupit ten starý dobrý patriarchát a ženy musí být vnímány jako skutečný rovnocenný partner na všech úrovních. Je důležité nechat zaznít hlas žen tam, kde vidění mužů může být deformováno jejich archaickou rolí bojovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…