Semily: Domácí hospic bude sloužit potřebám pacientů ze širokého okolí

14.10.2020 14:05

Při vyslovení pojmu hospic si většina z nás představí místo, kam se chodí umřít. Lékařka Marie Svatošová, zakladatelka hospicové péče v Čechách naproti tomu dle svých slov hospic vnímá jako místo, kde se žije naplno, do poslední minuty.

Semily: Domácí hospic bude sloužit potřebám pacientů ze širokého okolí
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

O tom, co všechno hospicová péče obnáší hovořila s hosty podvečerního setkání v kině Jitřenka v Semilech, na němž se veřejnosti představil právě vznikající Domácí hospic 14 pomocníků.

Pozvání na slavnostní večer přijali a svojí účastní vznik mobilního hospice podpořili Bc. Lena Mlejnková, starostka města Semily, Mgr. Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje a MUDr. Marie Svatošová, lékařka, spisovatelka a zakladatelka českého hospicového hnutí. Hospici v průběhu večera požehnal vzácný host, litoměřický biskup Jan Baxant.

Posláním Domácího hospice 14 pomocníků, který zahájí své fungování na počátku roku 2021 je všestranná podpora a pomoc nevyléčitelně nemocným a umírajícím jednotlivcům a jejich rodinám a blízkým, kteří se rozhodli pečovat o nemocného doma. Hospic nabídne potřebným kromě odborné péče lékařů a zdravotních sester 24 hodin denně 7 dní v týdnu také zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek a v případě zájmu zajistí kontakt s duchovním. Součástí nabízené pomoci je doprovázení pečujících v ošetřování nemocného a v neposlední řadě i podpora a pomoc pozůstalým.

"Domácí hospic bude sloužit potřebám pacientů ze širokého okolí," říká jeho ředitelka Bc. Marie Zahrádková. "Obrátit se na nás mohou rodiny ze Semilska, Lomnicka, Rokytnicka a z části Tanvaldska a Turnovska. Naše péče však není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale jsme odkázáni na individuální a firemní dárce, granty od státních i nestátních organizací a sbírek. Přivítáme proto s velikým vděkem jakoukoli podporu, které se nám dostane. Všechny dary zodpovědně a s velkou vděčností využijeme na péči o naše klienty." 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.