Senátor Antl: Státní zástupci mají být méně závislí na přání politiků

03.04.2015 5:28

Se základními tezemi inkriminovaného návrhu zákona o státním zastupitelství určitě souhlasím a novému panu ministrovi spravedlnosti jsem už osobně poděkoval za jeho konstruktivní a vstřícný přístup, který je vítanou změnou oproti přístupu předchozích dvou ministryň.

Senátor Antl: Státní zástupci mají být méně závislí na přání politiků
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

Stručně řečeno: zcela nezbytné (až akutní) je vytvoření nového Speciálního státního zastupitelství za současného zrušení obou vrchních SZ, když čtyřstupňový systém SZ je v naší republice nadbytečný a pro politiky dlouhodobě proklamovaný boj s korupcí a s nejzávažnější finanční (hospodářskou a majetkovou) kriminalitou nepostradatelný.

Já jsem vždycky prosazoval větší nezávislost státních zástupců na rozhodování a přání politiků, takže i v tomto návrh pana doktora Pelikána oceňuji. S posílením nezávislosti a pravomocí úředních osob (tady státních zástupců) je vždy zásadní i zvýšení jejich odpovědnosti, s čímž návrh rovněž počítá. Pro mne je důležité i to, že se na návrhu shodli s nejvyšším státním zástupcem panem JUDr. Pavlem Zemanem.

Je mi jasné, že legislativní proces nebude jednoduchý, doufám však, že se nakonec poslanci většinově shodnou a do návrhu nebudou příliš zasahovat. Je to samozřejmě věcí koaliční dohody a snad návrh podpoří i další poslanci, mezi nimiž za největšího odborníka (i na tento zákon) pokládám pana exministra JUDr. Pavla Blažka, jehož původní návrh zákona o SZ se mi velice líbil.

Pokud jde o mne coby předsedu Ústavně právního výboru horní komory českého parlamentu, ale i bývalého (a myšlením a srdcem stále) státního zástupce, dostane-li se návrh v této podobě k nám do Senátu PČR, určitě jej podpořím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Antl - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…