Senátor Antl: Ústavně-právní výbor projedná ústavní novelu týkající se držení zbraní na nejbližší schůzi

30.10.2017 5:34

Uveřejňujeme odpověď senátora Miroslava Antla na dotaz Pavla Černého, který se tázal na termín zařazení projednání ústavní novely o bezpečnosti na program jednání Senátu.

Senátor Antl: Ústavně-právní výbor projedná ústavní novelu týkající se držení zbraní na nejbližší schůzi
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

Osobně předpokládám, že inkriminovaný bod zařadíme, resp. schválíme, do programu (a poté projednáme) na příští schůzi našeho senátního Ústavně-právního výboru, jejíž termín plánujeme na středu 22. 11. 2017. O tomto tedy rozhodnou všichni členové výboru, neboť na minulé schůzi byl stejný návrh naprostou většinou členů výboru odmítnut, a to zejména s poukazem na skutečnost, že dosud nebyly předloženy tzv. doprovodné/prováděcí předpisy, které by dále specifikovaly navrhovanou novelu ústavního zákona. Tato skutečnost může být z Vašeho pohledu "kontraproduktivní", neboť mj. i s ohledem na tento závažný legislativní nedostatek může dojít k zamítnutí předmětné novely ústavního zákona, anebo nebude přijato žádné usnesení, když pro schválení je nutný hlas třípětinové většiny přítomných členů výboru.

Každopádně rozhodující pro "definitivní" projednání této ústavní novely bude zařazení do programu schůze pléna Senátu PČR, o němž bude opět rozhodovat Organizační výbor Senátu PČR, respektive všichni členové Senátu při schvalování programu (zřejmě dne 29. 11. 2017).

Aniž bych chtěl polemizovat s Vaším argumentem k době pro projednání, mohu uvést z historie senátních tisků dva případy, kdy po projednání věci ve výborech uplynula doba nejméně jednoho roku, než došlo k zařazení na schůzi Senátu. Jedná se o tyto novely:

Senátní tisk č. 287 (deváté funkční období), tj. návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, kdy Senát o takřka dva roky po projednání ve výborech „doporučil vládě ČR předložit návrh změny Ústavy České republiky týkající se rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu a návrh změny zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, až současně s návrhem na odstranění duplicit kontrolních systémů.“

Senátní tisk č. 276 v desátém funkčním období k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv a o tvorbě právních předpisů vyhlašovaných ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv (zákon o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv), kdy náš výbor na 25. schůzi, konané dne 1. června 2016 nepřijal žádné usnesení k projednávanému tisku – a tento tisk dosud nebyl projednán v plénu Senátu PČR.

Ujišťuji Vás, že i tento senátní tisk náš výbor projedná po řádné rozpravě a s plnou odpovědností, když povinností ústavně-právního výboru je zejména přezkoumat, zda je konkrétní návrh zákona, či novela zákona, v souladu s ústavním pořádkem a s právním řádem ČR. A tuto úlohu senátní Ústavně-právní výbor dlouhodobě naplňuje. U tohoto senátního tisku máme všichni pro přípravu na schůzi k prostudování velké množství listinných, e-mailových a dalších podkladů, jichž se nám průběžně dostává po několik měsíců.

Vzhledem k tomu, že jsem byl Vámi osloven coby předseda ÚPV - a reaguji bez konzultace obsahu odpovědi s ostatními členy výboru, posílám své sdělení na vědomí i místopředsedům výboru, jakož i panu předsedovi horní komory Parlamentu ČR, jehož jste oslovili současně.

JUDr. Miroslav Antl

Zdroj: senat.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…