Senátor Balatka: Na společnost, ve které žijeme, má velký vliv právě její vzdělanost

16.12.2021 17:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke školství.

Senátor Balatka: Na společnost, ve které žijeme, má velký vliv právě její vzdělanost
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Školství je klíčové

"Největším problémem českého vzdělávání jsou nerovnosti. A nemyslím tím nějaký rovnostářský tlak na to, aby všechny děti dosáhly stejných výsledků. Mluvím o nerovnostech šancí a přístupu ke kvalitnímu vzdělání. Obojí v Česku obrovsky záleží na tom, v jaké rodině a regionu se narodíte. Nerovnosti ve školství narůstají do takových rozměrů, že demotivují velkou část učitelů a studentů a zhoršují celkovou kvalitu vzdělávání." To je citace z knihy Slepé skvrny, z její části, která se zabývá školstvím v ČR. Jak má v podtitulu, je o chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti, doporučuji k přečtení. Vše je navíc opřené o tvrdá data, autorem je totiž sociolog Daniel Prokop, který v ní využívá dat získaných z různých průzkumů veřejného mínění nebo dostupných statistických dat. V úterý na jednání Podvýboru dostali všichni přítomní členové ode mne tuto knihu jako vánoční dárek - někteří už jí znali.

Školství bylo hlavním tématem úterního jednání Podvýboru pro regiony v transformaci. Hostem byl ředitel odboru řízení a podpory regionálního školství Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pan Jan Mušuta. Představil mimo jiné jeden z cílů ministerstva -  srovnat rozdíly ve vzdělávání tak, aby nebylo významné, jestli žáci s podobným nadáním chodí na základní školu na severozápadě Čech a nebo v Praze. S panem Mušutou přišel jeho externí spolupracovník a autor knihy Slepé skvrny, o které jsem psal v úvodu. Na společnost ve které žijeme, má velký vliv právě její vzdělanost.

U nás ve strukturálně postižených krajích se s problémem nedostatku kvalifikovaných učitelů, nízké kvalifikace obyvatel a celkově nedobrou a nevyváženou úrovní školství potýkáme ve větší míře než jinde.

Dalším tématem bylo shrnutí inspirativních podnětů, které jsme získali na dvou cestách do Saska, kde jsou v transformaci dále než my. K "Saské cestě" přeměny chystáme kulatý stůl, kde bychom chtěli spolu s německými odborníky zástupcům ministerstev detailně prezentovat, jakým konkrétním způsobem transformace probíhala a zejména jak byly uhelné oblasti v Sasku finančně podpořeny.

P.S. Knihu Slepé skvrny jsem nedávno dočetl a už při jejím čtení jsem obtěžoval všechny kolem doporučeními, ať si jí přečtou. Připadal jsem si jako obchodní zástupce vydavatelství Host, které knihu vydalo. Fakt je dobrá, přečtěte si ji, leccos vám po jejím přečtení začne dávat smysl..

P.P.S. A navíc ještě dostali přítomní k vánocům ode mně regionální upomínkový předmět - hrnek s tématem "Karlovarská losovačka" z dílny satirické stránky Teodora Kravála "Mrtvý kraj".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…