Senátor Balatka: Sucho je problém. A velký

23.07.2019 17:04

Komentář na facebookovém profilu k suchu v krajině

Senátor Balatka: Sucho je problém. A velký
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Sucho je problém. A velký.

Dokonce tak velký, že si ho všiml i sám premiér a mikrobusem se vypravil obhlížet uschlé stromy. Mezitím se vláda rozhodla v boji se suchem utratit miliardy, hlavně za megalomanské projekty, na kterých vydělají především stavební firmy.

A to je prostě špatně. Chce to systematický přístup a v téhle souvislosti bych chtěl zmínit Jan Farský a další kolegy ze Starostové a nezávislí, kteří nedávno představili Balíček proti suchu (ZDE). Obsahuje konkrétní kroky na lokální úrovni, stejně jako nutné legislativní změny, které je třeba udělat. Stejně tak velké díky a palec nahoru pro zodpovědné starosty ze všech koutů naší země, kteří nečekají, až shůry spadne nějaký vládní plán.

A jde to - konkrétní prací v obcích, bez planých vládních slibů a mávání neexistujícími miliardami.

O jednom příkladu za všechny je ten článek níže - už stovka starostů se zapojila do projektu "1000 a 1 cesta pro krajinu", který chce obnovovat zaniklé polní cesty. Vypadá to jako drobnost, ale není. Na jejich místě mají vzniknout buď travnaté pásy, nebo stromořadí. Jde o to, aby voda při deštích odtékala co nejpomaleji a vsakovala se tam, kde prší. Taková krajina se dokáže jednak lépe bránit erozi, jednak tohle rozčlenění udrží víc vody.

A já jsem rozhodně pro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…