Senátor Balatka: U politiků je prostě na platy automat. Proběhla velká show

27.10.2021 21:01 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k senátnímu zamítnutí zmrazit platy politiků.

Senátor Balatka: U politiků je prostě na platy automat. Proběhla velká show
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Platy politiků jsou závislé na průměrné nominální mzdě v ČR. Když průměrná mzda v ČR stoupá, stoupají i platy politiků. Když klesá, klesnou i platy politiků. Tak je nyní nastavený tzv. automat a je podle mého spravedlivý a hlavně byl vymyšlen před mnoha lety proto, aby politici nemuseli zažívat trapné a nedůstojné jednání, kdy rozhodují o svých vlastních platech.

Jsem v Senátu třetí rok a navzdory tomuto nastavenému automatu, hlasování o svém platu zažívám už potřetí. Vždy je kolem toho mediální humbuk. No pravda, loni, když jsme loni své platy na rok zmražovali, moc mediálního zájmu kolem toho nebylo. Ale k dnešku. Tři dny před letošními sněmovními volbami navrhl Andrej Babiš a jeho vláda další zmrazení platů ústavních činitelů na dalších pět let. Protože je to vždy pro média "velké téma". Předvolební populismus v krystalické formě. Velká show, která jenom odváděla pozornost od obrovských problémů ČR, do kterých naši republiku zavedla vláda ANO. A od kterého si možná ve zdivočelé době před volbami sliboval Andrej Babiš a jeho marketingový tým i nějakou tu desetinku procenta volebního zisku navíc..

Dnes jsme při projednávání tohoto návrhu v Senátu tuto předvolební nedůstojnou taškařici odmítli. Zkrátka platí automat, který zajišťuje soulad mezi výší průměrné mzdy a platem politiků - a taky například soudců. Tím, že jsme si loni platy zmrazili, vyskočí rozdíl mezi platem 2021 a 2022 o 6%. Právě proto, že loni byly platy zmražené a rozdíl mezi 2020 a 2021 byl 0%. A ne všechna média informují podrobně o tom, jak je mzda konstruovaná. A celkem chápu, že nemá každý čas a chuť to studovat.

A ještě poznámka. Pokud bychom platy dnes na pět let zmrazili, bylo by nesmírně zajímavé jejich budoucí zpětné navýšení po rozmražení platů v roce 2026 - bylo by skokově odhadem o 30 - 50%.

To by byla teprve show... 

ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…