Senátor Balatka: Ze všeho nejhorší jsou rozbité bábovičky

12.01.2021 7:35

Komentář k pondělní schůzi Zastupitelstvo Karlovarského kraje

Senátor Balatka: Ze všeho nejhorší jsou rozbité bábovičky
Foto: miroslavbalatka.cz
Popisek: Miroslav Balatka

Scházet se v nejtěžších chvílích koronakrize u nás v kraji na mimořádném jednání krajského zastupitelstva jenom proto, abychom vyslechli dlouhé plamenné projevy převážně jedné zastupitelky a poslankyně je sice možné, z mého pohledu je to ale plýtvání časem, vyhazování peněz daňových poplatníků z okna a zvyšování epidemiologických rizik. Zastupitelstvo kraje neschválilo ani program jednání.

Pondělní mimořádné jednání bylo svoláno dvaceti opozičními zastupiteli k tomu, aby se schválil starý rozpočet kraje, připravený předchozím vedením. Ten ale neměl šanci projít a všichni, včetně paní exhejtmanky, to věděli. Tvoří se totiž nový rozpočet, který odráží aktuální výpadky z rozpočtu vzhledem k daňovému balíčku a zpřesnění na straně příjmů. Ten by se měl schválit na řádném zastupitelstvu 1. února. Starý rozpočet, který chtěli schválit dnešní svolavatelé, tyto věci neobsahuje. Také neobsahuje a logicky nemůže obsahovat priority současného vedení kraje. Takže jsme si pouze vyslechli několik dlouhých rétorických cvičení paní zastupitelky a poslankyně Mračkové Vildumetzové na téma "Apokalypsa kraje, když chválíme rozpočet až 1.2.2021 a pojedeme ještě tři týdny v rozpočtovém provizoriu", které obsahovaly mimo jiné velmi mnoho zavádějících informací typu že "záchranáři nebudou mít na defibrilátory!" nebo "necháte hasiče a včelaře na holičkách!".

Myslím, že by bylo pro všechny dobře, kdyby paní exhejtmanka přijala to, že v současném vedení kraje již není a že už tedy nemůže rozhodovat tak, jak byla zvyklá a nesvolávala zbytečně taková mimořádná jednání zastupitelstva. Nebo jejich svolávání alespoň odložila na klidnější dobu. Ušetřili bychom všichni čas a současná zdravotní rizika z těchto zbytečných setkávání takového množství lidí.

Nechci nijak upírat ani relativizovat svaté právo opozice svolat mimořádné zasedání zastupitelstva. Domnívám se ale, že za současné situace ohledně epidemie koronaviru, kdy situace ve zdravotnických zařízeních v našem kraji je opravdu velmi vážná a daleko horší než při jarní nebo podzimní vlně, považuji nyní takovéto zbytné jednání předem odsouzené k nezdaru za opravdu velkou nezodpovědnost.

Když už jsme se ale takto mimořádně ve sportovní hale sešli, jsem rád, že jsme alespoň nějak smysluplně využili toto setkání. Hejtman Petr Kulhánek všechny přítomné informoval o současné situaci zejména ve zdravotnických zařízeních a Josef März pak o plánované strategii očkování v kraji.

P.S. Jsem moc rád, že jsme dnes poprvé na jednání zastupitelstva v novém složení nebyli v projevech paní Mračkovou Vildumetzovou osočeni, že pliveme voličům ANO (nebo SPD popřípadě dalším) do tváře. To považuji za pokrok a zjevný posun k lepšímu.

Ing. Miroslav Balatka, krajský zastupitel a senátor obvodu č.2 - Sokolov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…