Senátor Bek: Firmy jako Unipetrol si zřejmě dokáží zcela mimo pravidla vyjednávat výjimky

16.04.2020 11:44

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 4. 2020 k informaci vlády k současné situaci v EU v souvislosti s onemocněním COVID-19

Senátor Bek: Firmy jako Unipetrol si zřejmě dokáží zcela mimo pravidla vyjednávat výjimky
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Vážený pane předsedo, vážená paní ministryně, dámy a pánové, já bych rád na chvíli do centra vaší pozornosti postavil otázku hraničního provozu s ostatními sousedními zeměmi Evropské unie. V poslední době samozřejmě přijala veřejnost, myslím kladně, to rozvolnění možnosti cestování českých občanů směrem do zahraničí, ale je zcela zřejmé, že taková jednostranná opatření prostě nejsou dlouhodobě vhodným řešením, protože kdyby se podobně zachovaly ostatní země, tak nikam čeští občané nemohou vycestovat, protože zatím recipročně nepovolujeme vstup zahraničních občanů a pracovníků na naše území, pokud nejde tedy o veliké firmy typu Unipetrol, které si zřejmě dokáží zcela mimo jakákoliv pravidla vyjednávat výjimky u vlády. Já mám celou řadu signálů od hospodářských komor ve svém regionu, ale také od rektorů univerzit, kteří jsou stále více zneklidněni tím, že některé typy spolupráce jsou tímto režimem samozřejmě zcela omezeny. A vznáší otázku, jakým způsobem dojde k rozvolnění toho pohybu i opačným směrem? V té souvislosti je dobré upozornit na to, že Evropská komise vydala už 30. března sdělení, které obsahuje doporučení k nějakému režimu oboustranně přijatelnému, který zahrnuje celou řadu profesí a oblastí. A byl by to podle mého názoru vhodný základ pro hledání dohod se sousedními státy o otevření toho provozu. Samozřejmě všichni rozumíme zdravotním rizikům, které na druhé straně je třeba dát perspektivu jak firmám, tak dalším subjektům, jakým způsobem se bude otevírat ten přeshraniční provoz, zejména se státy, které mají srovnatelnou situaci s koronavirem, nebo vlastně lepší než jsme my, jako je Slovensko či do jisté míry Polsko. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…