Senátor Doubrava: Tato směrnice přinese více škod než užitku

20.07.2022 20:14

Projev na 27. schůzi Senátu dne 20. července 2022 ke změně směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, o energetické náročnosti budov.

Senátor Doubrava: Tato směrnice přinese více škod než užitku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Děkuji, pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, pane ministře. Projednávaný tisk N 182/13 je revizí, tedy novelizací, tří směrnic, které vydala Evropská komise jako součást akčního plánu REPower EU. Jedná se o směrnici o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, směrnici o energetické účinnosti a směrnici o energetické náročnosti budov. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí
Všechny tyto směrnice se v závěru loňského roku a začátkem letošního roku v Senátu projednaly. Přijala se k tomu příslušná usnesení. Po několika málo měsících tu máme souhrn revizí těchto směrnic, aniž byl u nich dosažen řádný legislativní proces. Návrh směrnice obsahuje bohužel celou sérii nedostatků a nejasností, na některé z nich upozorňuje též rámcová pozice vlády.

Za nejkřiklavější z nich považuji neprovedení posouzení dopadů směrnice, zmírnění správního řízení při povolování projektu OZE oproti jiným aktivitám a záměrům, tolerování střetu projektů OZE s jejich realizací s dosud běžnou praxí ochrany životního prostředí, rozšíření korupčního prostředí s vymezením oblastí, kde by pro OZE platila jiná, tedy mírnější pravidla pro správní řízení a ochranu životního prostředí, střet směrnice s právním řádem a ústavním pořádkem ČR, direktivní vynucení instalací fotovoltaických elektráren na střechách veřejných komerčních objektů a bytových domů atd. A více těch připomínek obsahuje moje zpravodajská zpráva. Proto všechno, co jsem řekl, jsem přesvědčen, že tato směrnice přinese více škod než užitku.

Předložený návrh doporučení VEU, přijatý usnesením č. 270 dne 19. 7. letošního roku, pro usnesení Senátu zohledňuje stanovisko podvýboru pro dopravu a energetiku, viz jeho usnesení č. 43 ze dne 12. 7. letošního roku, stvrzené pak VHZD, viz usnesení č. 208 ze dne 13. 7. letošního roku, a rámcovou pozici vlády.

Při projednávání ve výboru byl z mého návrhu doporučení vypuštěn bod ve znění: Senát zastává názor, že potřeba využívat výjimky z unijních předpisů o ochraně životního prostředí, aby mohlo být rychle dosaženo požadovaných cílů, vyvolává pochybnosti, zda tyto předpisy svou právní konstrukcí nezpůsobí i řadě jiných případů nepřiměřenou zátěž. Obecně považuje účelové výjimky z pravidel za problematické z hlediska důvěryhodnosti celého právního rámce.

Tento bod jsem jako zpravodaj navrhoval v reakci především na čl. 16d) směrnice, který zkráceně říká: Dokud nebude dosaženo klimatické neutrality, členské státy zajistí, aby na svém povolovacím řízení měly za to, že plánování, výstavba a provoz zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů je již připojený k distribuční soustavě, samostatná související distribuční soustava a skladovací zařízení jsou ve veřejném zájmu a slouží veřejnému zdraví a bezpečnosti. Podle tohoto článku a podle dalších ve směrnici bude totiž mnohem jednodušší vystavět hektary ploch, zastavět hektary ploch fotovoltaikou, než třeba přistavět k rodinnému domku, vlastnímu pozemku, garáž.

Výbor na svém zasedání předložil nebo schválil, přijal usnesení, je to 270. usnesení z 34. schůze konané dne 19. července 2022. K návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice (EU) 2018/2001 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov a směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti, senátní tisk č. N 182/13, po úvodní informaci Reného Neděly, náměstka ministra průmyslu a obchodu, s přihlédnutím ke stanovisku VHZD a zpravodajské zprávě senátora Doubravy a po rozpravě výbor

I. přijímá k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice (EU) 2018/2001 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov a směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti doporučení, které je přílohou tohoto usnesení,

II. doporučuje Senátu PČR, aby se k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice (EU) 2018/2001 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov a směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti vyjádřil ve smyslu doporučení přijatého výborem,

III. zpravodajem pro jednání na schůzi určil mě,

IV. pověřuje předsedu výboru Davida Smoljaka, aby předložil toto usnesení předsedovi Senátu.

Doporučení máte před sebou, je součástí návrhu usnesení. Dovolte, abych ho nemusel přednášet, číst, máte ho k dispozici. Jen vás požádám o jeho přijetí, o jeho schválení. Za to vám děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…