Senátor Drahoš: Poděkujme všem veteránům za službu naší vlasti

11.11.2018 15:15

Komentář na facebookovém profilu ke Dni válečných veteránů

Senátor Drahoš: Poděkujme všem veteránům za službu naší vlasti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

11. listopadu 1918 v 11 hodin a 11 minut skončil nejstrašnější válečný konflikt, který do té doby lidstvo poznalo. Čtyři roky krvavých bojů na flanderských polích, u Verdunských pevností, v průsmycích Dolomit, či na haličských pláních přinesly smrt deseti milionům vojáků a dvojnásobek raněných. Symbolem připomenutí těchto hrůz se stal vlčí mák, jako naděje nového života. Tak jak to ve své básni „Na polích ve Flandrech“ popsal v roce 1915 kanadský důstojník John McCrae.

Od těch dob se právě 11. listopadu slaví Den veteránů na počest těch, kteří bojovali nejen v obou světových válkách za naši svobodu. V České republice jsme se k této tradici oficiálně připojili až v roce 2001, o to více mě ale těší, jak získává mezi lidmi na síle.

V současnosti stále žije čtyři sta hrdinů druhé světové války. Nesmíme ale zapomínat, že zde máme také přes 14 tisíc veteránů novodobých válečných konfliktů. I ti si zaslouží, abychom jim vzdali úctu za to, že za nás nasazovali životy daleko od domova v Bosně, Kosovu, Iráku či Afghánistánu. Poděkujme jim všem za službu naší vlasti!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice