Senátor Drahoš: Tak velký zářez do rozpočtu považuji za nezodpovědný

11.12.2020 9:09

Po skoro devíti hodinách debaty včera senátoři odhlasovali návrh, který vzešel z klubů ODS a TOP 09, KDU-ČSL a ProRegion.

Senátor Drahoš: Tak velký zářez do rozpočtu považuji za nezodpovědný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Pro premiéra A. Babiše to možná znamená úspěch, protože senátoři zachovali jeho navržené sazby daně z příjmu fyzických osob. Ovšem pro některé senátory z našeho klubu to zase takový úspěch není. Zde přikládám několik citátů z pera našich senátorů:

„Přes naši maximální snahu v Senátu prošel daňový balíček, který nás bude stát 100 miliard Kč ročně. Takto velký zářez do rozpočtu považuji za naprosto nezodpovědný. V následujících letech to bude mít devastující dopad na veřejné finance,“ říká senátor Jiří Drahoš.

Anketa

Pojedete na Vánoce k příbuzným?

41%
54%
hlasovalo: 13631 lidí

„Jsem pro nižší daně, ale tento daňový balíček ušetří lidem peníze jen naoko. Ve skutečnosti totiž kvůli inflaci a vyšším výdajům obcí a krajů to každého z nás bude stát ještě hodně peněz z peněženek nás všech,“ říká senátor Zdeněk Hraba.

„Ti, co se nyní v Senátu staví do role zachránců obcí, protože umožnili kompenzaci pro samosprávy v rámci RUD, jsou zároveň ti, kteří ještě do středy prosazovali v rámci pozměňovacího návrhu hospodářského výboru kompenzace pro obce pouze zhruba ve výši 50 %. Až po tom, co Ústavně-právní výbor přijal návrhem našeho senátora Michaela Canova kompenzace ve výši 80 %, hospodářský výbor v čele se senátorem Vilímcem revokoval své předešlé usnesení. Ve Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí jsme navrhovali náhradu výpadků z příjmů obcí a krajů dokonce o 10 % vyšší. ODS a TOP 09 společně s KDU-ČSL a klubem Pro region svým postupem ovšem znemožnily, aby se o tomto návrhu vůbec hlasovalo. Pro vládní většina dokonce potvrdila, že kompenzace pro samosprávy je v celém rozsahu daňového balíčku marginálie, takže jsme obcím a krajům mohli pomoci mnohem více. Bohužel uvedené kluby tuto možnost smetly ze stolu, byť by se v celkovém rozsahu jednalo o rozdíl zhruba 3 miliard korun,“ uvádí Zbyněk Linhart, předseda Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!