Senátor Fischer: Kritizujeme zločiny, kterých se ruské jednotky dopouštějí

11.05.2022 18:41

Projev na 25. schůzi Senátu dne 11. května 2022, návrh usnesení Senátu k podpoře Ukrajiny.

Senátor Fischer: Kritizujeme zločiny, kterých se ruské jednotky dopouštějí
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Pane předsedající, děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s důvody, které nás na výboru vedly k tomu, že jsme přinesly dnes další usnesení k projednání pléna Senátu, a sice k podpoře Ukrajiny. Cílem tohoto usnesení je, abychom se nejenom vrátili k tomu, co se děje na Ukrajině, ale zároveň abychom si položili otázku, jak jí účinně pomoci. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí
Usnesení, které máte před sebou a které navrhuje výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost, jsme projednali na přítomnosti vlády, armády, zpravodajských služeb. A vycházeli jsme z informací jednak z bojiště, jednak z místa, a jednak z prostředí administrativy České republiky jsme získali proto, abychom vládě vyslovili další podporu. Nejenom v humanitární pomoci, ale v dodávání výzbroje, protože i vláda v těchto citlivých otázkách musí být také kontrolována parlamentem. A v případě, že to seznáme jako důležité, také podporována. My jsme některé z těch informací získali a musíme říci, že vláda byla nejenom velmi rychlá v té pomoci, ale také velmi účinná.

Patřila k těm vůbec prvním, které vyzbroj na Ukrajinu začaly dodávat. Vojenský materiál nejprve, ale potom i těžší zbraně. A chceme vládě za to nejenom poděkovat, ale vyslovit také další podporu. Někteří říkají, abychom náhodou se do toho celého konfliktu nezapomněli podívat i z hlediska mezinárodního práva, tak si to tedy připomeňme. Ukrajina totiž z hlediska mezinárodního práva dnes je v pozici státu, který musí zabezpečit svoji sebeobranu v souladu s Chartou Organizace spojených národů článku 51. To znamená, dodávat zbraně Ukrajině z hlediska mezinárodního práva znamená, že v souladu s principy OSN si členské státy mohou navzájem vypomáhat s obranou, a to individuálně, nebo kolektivně. Přesně to dneska Česká republika dělá. Dodáváme zbraně, dodáváme humanitární pomoc, dodáváme finanční pomoc nebo pomáháme uprchlíkům. Členské země OSN tak pomáhají státu, který byl nespravedlivě napaden, v tomto případě Ruskou federací. Ta pomoc, kterou Ukrajina dostává, ale nemůže být jenom dnes. Musí být také do budoucna. To je druhá věc, kterou jsme v tom usnesení připomněli a zdůraznili, a to je evropská perspektiva pro Ukrajinu včetně statusu kandidátské země. Třetí věc, o které tam mluvíme, je, že kritizujeme zločiny, kterých se ruské jednotky dopouštějí při této operaci, které jsou válečnými zločiny. A které, protože se odvíjejí na základě etnicity, jazyka, příslušnosti, místa bydliště, tak v podstatě nesou znaky genocidy. Proto i slovo genocida v tomto případě užíváme. Nejsme sice soud, nejsme mezinárodní tribunál, ale jsme suverén, jsme parlament svobodné země. A vyšetřování těchto zločinů může pomoci také tím, že o nich budeme mluvit v tomto smyslu. A nakonec v tom usnesení dáváme velký důraz na to, aby Ukrajině pomáhaly i další země. Ostatně za chvilku to usnesení přečtu. Přečtu ho v podobě, kterou jste dostali na stoly. Jeho název navrhujeme, aby byl: „usnesení Senátu Parlamentu České republiky k podpoře Ukrajiny“. A teď ho načtu beze změn:

„1. Senát Parlamentu České republiky striktně odsuzuje brutální agresivní válku Ruska proti Ukrajině, která už trvá 77. den a v níž Rusko hrubě porušuje mezinárodní konvence a mezinárodní humanitární právo, a zároveň podlamuje schopnost OSN řešit tak rozsáhlý vojenský konflikt.

2. Senát oceňuje, že:

I. Česká republika v souladu s Chartou OSN dodává Ukrajině vojenský materiál a výzbroj určenou pro sebeobranu, včetně těžkých zbraní, přičemž dodávky probíhají v úzké koordinaci se spojenci, a to s cílem zabránit Rusku v rozšíření války na další státy,

II. Česká republika spolu se státy Evropské unie uvalila v souladu s mezinárodním právem mezinárodní sankce na osoby z Ruska,

III. vláda zvýšila úsilí ve prospěch modernizace ozbrojených sil a výstavby schopností NATO, rozumíme tedy výstavby sil České republiky,

IV. vláda České republiky rozhodla vyslat jednotky v rámci bojové skupiny NATO pro posílení předsunuté přítomnosti,

V. vláda České republiky usiluje o vytvoření důstojných podmínek pro přijetí uprchlíků z Ukrajiny.

3. Bereme na vědomí, že Česká republika se v souladu s právním řádem musí bránit proti přívalu dezinformací, jejichž cílem je podlomit důvěru občanů České republiky v instituce právního státu.

4. Připomínáme, že:

I.Rusko se nadále vztahují všechny závazky v oblasti lidských práv a mezinárodního práva, které na sebe Ruská federace dobrovolně vzala v rámci OSN a nebo OBSE,

II. Rusko od počátku vojenské agrese intenzivně spolupracovalo s Běloruskem a Čínou.

5. Senát dále odsuzuje četné válečné zločiny spáchané Ruskem na Ukrajině v místech, jako je Boroďanka, Buča, Irpiň nebo Mariupol, které dokumentovaly OSN, OBSE a Mezinárodní organizace pro lidská práva a které vypovídají o teroru proti obyvatelstvu, hromadných popravách nebo deportacích stovek tisíc obyvatel, kteří byli převezeni na území Ruska.

Odsuzujeme etnicky motivované zločiny proti lidskosti, jako jsou hromadné popravy, projevy neúcty k mrtvým, mučení, znásilňování, fyzické i duševní násilí nebo násilné deportace dětí, již se Rusko dopouští systematicky a ve velkém, jako projevy genocidy proti ukrajinskému lidu.

6. Senát vyzývá Rusko, aby odsunulo z Ukrajiny své jednotky a začalo plně respektovat územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic. A vyzývám Rusko, aby respektovalo mezinárodní humanitární právo, zajistilo bezpečný a neomezený humanitární přístup k obětem útoku na Ukrajině a zaručilo bezpečné únikové cesty pro lidi, kteří museli opustit domov.

7. Senát podporuje Ukrajinu na její cestě k těsné spolupráci s EU včetně udělení statusu kandidátské země a podporuje stížnost Ukrajiny na Rusko u Mezinárodního soudního dvora.

Senát vyzývá vládu České republiky, aby za prvé pokračovala v urychlených dodávkách dalšího vojenského materiálu, včetně těžkých zbraní z výzbroje někdejší ČSR armády před rokem 1989. Vyzývá vládu, aby ukončila závislost České republiky na dodávkách ropy a plynu z Ruska, a to v těsné spolupráci se spojenci. Vyzývá vládu, aby dále posilovala akceschopnost a soudržnost NATO a posilovala dialog s USA a Kanadou. Za čtvrté aby pracovala ve prospěch společného postupu v rámci EU, který je nezbytný k zajištění důsledného zajišťování přijatých sankcí. Za páté aktivně podpořila vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance, pokud tyto země zažádají o členství. Vyzýváme dále vládu, aby dále umožňovala ochráncům lidských práv, opozičním aktivistům nebo novinářům z Ruska a Běloruska působit ve prospěch demokracie a svobody v exilu i z území České republiky.

A nakonec pověřujeme předsedu Senátu, senátora Miloše Vystrčila, aby o tomto usnesení informoval předsedu vlády České republiky.“

Vážené dámy, vážení pánové, milí kolegové, chtěli jsme vás požádat o podporu tohoto usnesení. A těším se na naši debatu. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…