Senátor Fischer: Některé státy začínají blokovat společný postup

18.05.2022 15:27

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 k nařízení EU o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu a podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám

Senátor Fischer: Některé státy začínají blokovat společný postup
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové,

téma, o kterém dneska mluvíme, týkající se společného strategického postupu k naplňování zásobníků v Evropské unii, o opatření, jak zvýšit bezpečnost dodávek zemního plynu, je otázkou mimořádné důležitosti. Teprve dnes objevujeme, v jak složité situaci jsme, do jak zákeřné pasti jsme vstoupili ve chvíli, kdy jsme souhlasili dlouhodobě se zvyšováním závislosti na dodávkách surovin a energie z Ruska.

Ta pavučina vztahů je tak mimořádně složitá, že nám často neumožňuje dělat svobodná rozhodnutí, která by se dneska nabízela. Objevujeme to v mimořádně složitých podmínkách konfliktu, který Evropa nezažila u po generace, který vlastně rozlomil Evropu z hlediska dodavatelských řetězců, a to nejenom v oblasti energie, ale například také potravin a dalších komodit. Objevujeme teprve dnes v hospodářské krizi, jak složité je vidět účty za chybná rozhodnutí těch, kteří tady měli politickou odpovědnost. A jak draze platíme nějaké nedodělky, které jsme si umožnili ponechat bez pozornosti s tím, že vlastně se to časem dožene.

Proto jsem chtěl poděkovat panu ministrovi za velmi přesvědčivé vystoupení. Vláda České republiky má totiž obrovskou odpovědnost, jak v této chvíli zabezpečit strategickou surovinovou dostupnost a dostatečnost pro nejenom naše hospodářství, ale také naše občany. Chtěl jsem pana ministra vyzvat, aby dál usilovat o prosazování evropských řešení, protože není vůbec samozřejmé, že i v této době Evropská unie drží pospolu. Vidíme nějaké státy, které začínají blokovat společný postup, které nadužívají právo veta. A vidíme, jak to mimořádně oslabuje společný postup EU nejenom v prosazování dalších sankcí vůči Rusku a aktérům Ruska, ale jak to také oslabuje naši společnou bezpečnost.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Tuhle příležitost nesmíme promeškat. A jak víme dobře, tak Evropská komise připravuje další návrhy, které v nejbližších dnech a týdnech právě v oblasti bezpečnosti přinese. Jedna z těch otázek, kterou jsem chtěl zmínit, se bude týkat společného nákupu, jakou s tím má vláda zkušenost. Ale než tu otázku přinesu, tak chtěl jenom upozornit na to, že ty obavy z narušování jednoty a společného postupy Evropské unie v téhle strategicky tak mimořádné chvíli nejsou vůbec založeny na nějakých smyšlenkách.

Když se podíváme na to, že společné rozhodnutí neplatit Rusku za dodávky v rublech už dneska porušilo nějakých 20 operátorů z Evropy jenom proto, aby měli privilegovanější nebo výhodnější přístup ke energiím, tak vidíme, jak je mimořádné složité v téhle době držet společnou pozici a táhnout za jeden provaz. A proto jsem se chtěl obrátit na pana ministra. Nás tady ty otázky bezpečnosti budou také zajímat na našem výboru, takže se jim budeme věnovat v nejbližších dnech a týdnech. Chtěl jsem se vás zeptat, jakou zkušenost učinila vláda České republiky s tou iniciativou dobrovolně společně nakupovat nejenom vodík, LNG, zkapalněný plyn, ale také plyn? Protože s touhle iniciativou přišla Evropská komise před několika týdny. A už v dubnu se konalo první setkání.

Chtěli bychom vás, pane ministře, a celou vládu povzbudit, aby v těchto iniciativách, jako je společný nákup energií, jste postupovali velmi těsně ve spolupráci s našimi spojenci, protože představa, že bychom každý teď hledali jak zabezpečit především naše vlastní potřeby, by mohla rozlomit bezpečnost Evropy, a to v situaci, která je historicky mimořádně významná a zásadní. Pane ministře, máte naši podporu. A mě bude jenom zajímat, jak to vypadá s tím společným nákupem, jaké jsou zkušenosti a možnosti.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…