Senátor Fischer: Zájmům Ruska se na našem území nesmí dostávat prostoru

15.02.2023 15:02

Projev na 7. schůzi Senátu ČR ze dne 15. února 2023 k informacím vlády ČR o výsledcích jednání mimořádné Evropské rady, která se konala dne 9. února 2023.

Senátor Fischer: Zájmům Ruska se na našem území nesmí dostávat prostoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Fischer

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, vážení kolegové a kolegyně.

Ten okamžik, ve kterém jednala Evropská rada, mimořádná Evropská rada 9. února, je samozřejmě rámován tou obrovskou tragédií, kterou jsme viděli v Turecku a v Sýrii. Chtěl bych se vrátit k tomu bodu, který pan ministr tady také zmiňoval, který je v závěrech Rady uveden pod číslem 10. Předem mi ještě dovolte říci, že usnesení, které dnes projednával evropský výbor, podporuji a budu hlasovat v jeho prospěch.

V bodě 10 se totiž píše: EU spolu s partnery zvyšuje své úsilí směřující k tomu, aby byl zmrazený a imobilizovaný ruský majetek využíván na podporu obnovy Ukrajiny a pro účely reparací, a to v souladu s právem EU a mezinárodním právem. Konec citace.

Chtěl jsem na tato slova upozornit. Vláda ČR se majetku ruských osob, ať už právnických nebo fyzických, věnuje od února minulého roku se zvýšenou pozorností. Proč je to tak důležité? Kdo má majetek, kdo ho má ulitý, např. i u nás, přes různé bílé koně, prostředníky nebo členy rodiny nebo přátele, tak ten, kdo má majetek, má vliv. Když máte velký majetek, který jste například získali činností, která je navázána přímo na to válečné úsilí Ruska, máte za úkol také ten majetek prosazovat způsobem, abyste ty zájmy Ruska, Ruské federace, prosazovali také u nás.

Spravujete ten majetek způsobem, jakým vám dali za úkol ti, kteří vám k němu dali přístup. Proto je tak důležité, aby každý, kdo je navázán dnes na to zločinné úsilí Ruska o porážku Ukrajiny, aby byl v hledáčku našich služeb, našich orgánů působících ve vyšetřování nebo Finančního analytického útvaru.

Teprve ve chvíli, kdy pochopíme, že jde o vitální zájem ČR, aby se zájmům Ruska na našem území nedostávalo prostoru, pochopíme, jak důležité je ten bod 10 opakovat. Není to jenom konstatování, nemůžeme si to jednou pro vždycky odškrtnout, protože ten, kdo má hodně peněz, tak si může také dovolit nejlepší advokáty. Kdo má nejlepší advokáty, ten může blokovat nebo zpomalovat práci orgánů činných v trestním řízení tak, aby zkrátka s tím majetkem mohl nadále disponovat. Proto je tak důležité, aby se právě na úrovni EU vytvořil právní základ, který umožní členským státům postupovat koordinovaně a způsobem, který bude v souladu s mezinárodním právem, jak uvádí závěry této Evropské rady.

Proto jsem chtěl jednak poděkovat za to, že se tento bod v tom usnesení mezi jinými objevuje, zároveň upozornit na to, že ani rok poté, co začala ta šílená válka Ruska proti Ukrajině, není hotovo. Je tady příliš mnoho aktérů, kteří převáděli do bezpečí majetek v rámci ČR a kteří jsou navázáni na Ruskou federaci. Proto jsem chtěl vyzvat vládu, aby v tomto úsilí pokračovala, protože je tady celá řada ještě dalších nesplněných úkolů, a to, že v tom bude mít podporu v Senátu, můžeme dopředu už také říci. Jedná se o vládu práva, jedná se o transparentnost a jedná se o dodržování zákonů této republiky a o naši bezpečnost a suverenitu. Proto je tak důležité, abychom i otázce ruského majetku, který se na českém území objevuje, ať už patří osobám fyzickým nebo právnickým, věnovali i nadále, a to nejenom mezi jiným.

Děkuji panu ministrovi, že tento úkol nebo tuto výzvu bude také dál tlumočit panu premiérovi. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

blboun nejapný, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejosefvlastislav , 15.02.2023 15:25:33
A takový exot se živí za naše daně! V životě nic nevyprodukoval a jenom bere !

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…