Senátor Goláň: Jestliže budeme takto strašit lidi, budou už potom věřit čemukoliv

24.11.2022 17:36

Projev na 3. schůzi Senátu dne 24. listopadu 2022 k návrhu změny zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Senátor Goláň: Jestliže budeme takto strašit lidi, budou už potom věřit čemukoliv
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Zaznělo to tu mockrát, nechtěl jsem vystupovat, to slovo jsme slyšeli mnohokrát, nicméně vystoupení mé předřečnice mě donutilo se sem postavit. Emaily od výrobců nedostávám, dostali jsme email od jednoho výrobce, je to můj klient. Vím, jaká tam ta situace je. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17933 lidí
Ona není úplně růžová. Je to výrobce elektřiny z biomasy z pelet, vstupní cena těch pelet je jiná než u štěpky, tak jak to mají ostatní. Tam ta regulace 210 vypadá, že pro začátek není dobrá. Nicméně hledali jsme i s ním různé cesty. Mrzí mě, že tato situace se neřešila i třeba v rámci ministerstva dříve. Konzultoval jsem to i s panem náměstkem Nedělou. Takže výrobci nám nepíší, napsal nám jeden výrobce, znám ten jeho problém a snažím se ho řešit. Prosím, abychom tady nezobecňovali.

Druhá věc, prosím, abychom tady nikoho nestrašili, protože toto prostě je klasické strašení, pozor, bude blackout a podobně. Tohle vystoupení se mi velmi, velmi nelíbilo, protože vím, o čem ten zákon je. Ten zákon je přesně o tom, abychom neměli vysokou windfall tax, abychom, řekněme, nevybírali peníze z něčeho, co přímo není konkrétně nějakým způsobem popsáno. Tedy přesně regulujeme prodejní ceny, s tím, že necháváme výrobcům, říkám, kromě jednoho, se kterým toto řeším, vím o tom asi určitě mnohem více než moje předřečnice, tak necháváme jim samozřejmě i ten zisk i tu marži, nejenom na pokrytí všech nákladů a odpisů, ale skutečně i na ten, řekněme, rozumný zisk.

Jestliže budeme takto strašit lidi, tak ti lidé budou už potom věřit čemukoliv. Znovu říkám. Ten zákon je dobrý. Byť bychom mohli vést polemiky o spoustě jiných zákonů, tak zrovna o tomto zákoně a o jeho účinnosti a o jeho následcích bych určitě jako zástupce 635 podnikatelů, které máme v portfoliu, neřekl, že je špatný a že je diskriminační, protože je pro všechny stejný. Můžeme se potom bavit o tom, že by podobný zákon mohl být i na jiná odvětví, ale my teď vycházíme ze strašně krátké doby, na kterou jsme mohli reagovat, vycházíme z nařízení, z přímého nařízení EU. To nařízení EU se rychle vytvořilo v říjnu, na základě schůzku ministrů energetiky. Jakmile ministři energetiky budou řešit plyn a další odvětví, my tady budeme určitě řešit plyn a další odvětví.

Opravdu se ohrazuji proti tomu, co tady zaznělo. Chtěl bych, aby všichni slyšeli, že toto bylo nadměrné strašení, nepochopení toho zákona. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…