Senátor Goláň: Právní úprava exekučního řádu, tak jak přišla ze sněmovny, je v praxi neaplikovatelná

09.06.2021 11:19

Zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09 z mnoha projednávaných bodů dnešní schůze Senátu považují za problematickou novelu o cyklistech a exekuční řád.

Senátor Goláň: Právní úprava exekučního řádu, tak jak přišla ze sněmovny, je v praxi neaplikovatelná
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Na dnešní schůzi Senátu vystoupí Svjatlana Cichanouská, která přijela do České republiky na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

Zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09 z mnoha projednávaných bodů považují za problematickou novelu o cyklistech a exekuční řád. Mají výhrady k povinnému odstupu 1,5 metru, který výrazně znevýhodňuje řidiče motorových vozidel a je velmi těžce realizovatelný. Znění exekučního řádu je dle senátorů v praxi neaplikovatelné, proto bude Senát překládat několik změn.

„Jsem moc rád, že na dnešní schůzi Senátu vystoupí paní Cichanouská. Velmi si toho vážím.

Co se týče projednávaných bodů, v našem klubu panuje shoda, že dva nejproblematičtější body jsou novela o cyklistech a exekuční řád. Troufám si tvrdit, že rozumím důvodům, proč projednáváme novelu týkající se cyklistů v takovém znění. Úmysl byl určitě dobrý, nicméně provedení je nereálné. Máme připomínky k povinnému odstupu 1,5 metru při předjíždění cyklistů. Řidič motorového vozidla by při porušení tohoto odstupu dostal 7 bodů, pokutu ve výši 5 až 10 tisíc a zabavení řidičského průkazu na 6 až 12 měsíců. Na spoustě komunikací není možné tento požadavek realizovat z důvodu šířky dané silnice. Proto musíme najít vhodný kompromis, který zajistí bezpečnou jízdu cyklistů, ale nebude extrémně znevýhodňovat řidiče,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Právní úprava exekučního řádu, tak jak byla do Senátu postoupena Poslaneckou sněmovnou, je v praxi neaplikovatelná, proto k ní Senát přijme velké množství legislativně technických změn. Dochází i ke změnám u humanizace mobiliárních exekucí, aby se tato úprava nevztahovala i na právnické osoby, což určitě nebylo smyslem a účelem této humanizace. Také dojde k dřívějšímu zastavování tzv. marných exekucí o pět let, oproti původnímu návrhu postoupenému ze Sněmovny,“ sdělil předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…