Senátor Hampl: Měli bychom spíš začátek podnikání usnadnit, ne ho udělat ještě těžší

16.03.2016 13:56

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 3. 2016

Senátor Hampl: Měli bychom spíš začátek podnikání usnadnit, ne ho udělat ještě těžší
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Vážený pane předsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové. Děkuji za slovo. Já čestně přiznávám, že nepřicházím s žádným novým argumentem. Myslím si, že všechny argumenty, které mě napadají, už v různých kolech debaty zazněly.

Nicméně musím říct, že argumenty, které jsem zatím slyšel, tak mě nepřesvědčily v tom, že tento způsob vybírání daní nebo kontroly daňových povinností je dobrý.

Pokud to dopadne tak, což se mi zatím tak jeví, že nebudu hlasovat ve prospěch tohoto zákona, tak považuji za dobré stručně říct k tomu své důvody.

V návaznosti na debatu předřečníka musím zdůraznit, že samozřejmě tento můj postoj není o tom, že bych snad chtěl nějak hájit neplnění daňových povinností. Pro mě ta otázka není – zda stát má lpět a dohlížet na to, aby daňové povinnosti byly plněny, ale na to, jak to nejlépe udělat, resp. jestli tento způsob je dobrý, adekvátní v tuto chvíli, jestli nemá nějaké slabiny, potenciálně i velmi riskantní. A to je přesně něco, co tady vidím.

Myslím si, že také není zrovna dobrým signálem směrem k občanům, když už je dneska veřejně známo, že daleko větší část z daňových úniků jde na konto velkých korporací, jak se lidově říká, schody je lépe zametat odshora. Čili i takové to, že proti těm velkým únikům se, pokud vím, nedělá nic, čeho by si veřejnost měla možnost všimnout, tak tady od těch drobnějších věcí se nejen začíná, ale zdá se, že zatím také končí.

Důležité z mého pohledu je také to, že je zase běžně známo, že využívání dosavadních nástrojů, které stát má na vybírání daní, je, když to řeknu možná diplomaticky, velmi variabilní. Méně diplomaticky řečeno – v některých případech velmi nedokonalé. Možná v řadě případů. To platí kromě jiného i o nedávno zavedeném kontrolním hlášení k DPH, které je rozhodně značnou novou zátěží pro řadu firem.

Další starostí, kolem tohoto mám, že byť ten náklad, který ten podnikatel má, je zdaleka relativně malý, v řádu nějakých tisíců korun jako vstupní investice, z nějaké části kompenzováno jednorázovým odpuštěním daní, tak to samozřejmě nejsou všechny náklady. Budou s tím nějaké další průběžné náklady – údržba, výměna zařízení. Já musím říct, za posledních 10 let jsem doma vystřídal 5 ADSL modemů, takže prostě ta zařízení mají opravdu... Ne proto, že bych chtěl, ale proto, že jsem musel. Ta zařízení mají omezenou životnost.

Ale to, k čemu směřuji, je spíše jiná věc. Myslím si, že ČR je jedna ze zemí, kde začít podnikání je poměrně obtížné. Tím si neděláme dobře, rozhodně by bylo fajn udělat tady takové prostředí, aby začít s podnikáním bylo relativně snadné, resp. aby to stát moc nezhoršoval. Ono už tak to může být docela složitá záležitost.

Já se trošičku bojím, že pro řadu lidí, kteří by možná, mladí lidé, po škole, místo školy, nebo něco takového – zkusili začít podnikat, tak tam samozřejmě každý desetitisíc korun, který je ještě potřeba do začátku hodit, tak prostě bude padat na váhu. Já si myslím, že bychom měli spíš hledat způsoby, jak ten začátek podnikání usnadnit, ne jak ho udělat ještě o trošku, uznávám, že ne o moc, ale o trošku těžší.

Pak mám takový trochu problém s tím, že fakticky to, co bychom tady tím zákonem zavedli, je jaksi přenos nákladů na činnost státu, výběr daní je činnost státu, ale ty náklady se vlastně přenášejí na ten daňový subjekt. To si také myslím, že není správné. Když už bychom toto chtěli dělat, tak by z mého pohledu bylo logické, aby ta zařízení provozoval stát, to znamená – nakoupil je a udržoval, a ti podnikatelé by byli potom povinni je využívat.

Souhlasím se senátorem Vystrčilem, že trest za relativně bagatelní jednorázové porušení takovéto povinnosti by mohl být až likvidace živnosti, že je možná trošku drsné. To je nicméně věc, která je opravitelná pozměňovacím návrhem.

A poslední moje vážná výhrada, která zatím ani náhodou nebyla rozptýlena, je opravdu bezpečnost dat. Je sice pravda, že těch dat, které o sobě různým způsobem více nebo méně dobrovolně poskytujeme na různých, jako kudy chodíme, je hodně, ale tady přece jen se díváme na obchodně nesmírně potenciálně velmi zajímavá data o velikém, ne vzorku, to není vzorek, to je jakoby celý ten segment těch subjektů, na které se to vztahuje. A prostě tady to pokušení, toto komerčně nějak využít, bude veliké. Nechci tím naznačovat, že bych si třeba myslel, že si tím pan ministr jakoby chystá něco pro sebe, to opravdu ne. Ale prostě těch lidí, kteří kolem toho nějak budou, někdo z nich někdy velmi snadno může přijít do pokušení – a ty možnosti tomuto zabránit jsou, obávám se, mizivé. Prostě český stát nemá dobrou zkušenost se schopností zabezpečit svá data, ostatně ani Američanům se to vždycky úplně nedaří. Myslím si, že u těch bezpečnostních dat třeba jsou možná v tomhle pokročilejší. To je z mého pohledu také velmi zásadní důvod.

Děkuji vám moc za pozornost.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.