Senátor Hilšer: Ďábel se skrývá v detailu

18.01.2024 19:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě

Senátor Hilšer: Ďábel se skrývá v detailu
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marek Hilšer

Proč ministr Rakušan a poslanci pětikoalice volí tak problematický způsob schvalování korespondenční volby, který nahrává jejich politickým soupeřům? Nemůže to brzké schválení korespondenční volby ohrozit?

Vláda ve svém programovém prohlášení deklarovala záměr prosadit korespondenční volbu pro české občany v zahraničí do našich volebních zákonů. Plně s tím souhlasím. Patřím k podporovatelům tohoto záměru. Už jsem se k věci v minulosti mnohokrát vyjadřoval a volbu prosazoval. Co však vyvolává pochybnosti, je logika jejího schvalování, pro které se vládní koalice rozhodla. Nahrává totiž kampani vedené proti volbě ze strany ANO a SPD a dezinformacím šířeným z nejrůznějších zdrojů.

V současné době existují dvě cesty, jak korespondenční volbu schválit.

  • V Senátu přijetím pozměňovacího návrhu k zákonu o správě voleb, jehož projednání bylo na pořadu v listopadu minulého roku, ale bylo odloženo.
  • V Poslanecké sněmovně schválením novely zákona o správě voleb, zatímco ten ještě čeká v Senátu.

Vládní koalice zvolila cestu druhou, z hlediska pravidel legislativního procesu podivnou. Přímo vybízí k obstrukcím opozice, které dlouhodobě paralyzují práci Sněmovny a zpožďují schvalování zákonů. Obstrukce zatěžují sněmovní aparát a stojí peníze. A konečně tento způsob prodlužuje dezinformační kampaň, která je kolem korespondenční volby vedena.

Občanovi může být zdánlivě jedno, jakou cestou se parlamentáři doberou ke schválení konkrétního zákona. Ale každá procedura může mít rozdílné vedlejší náklady jak politické, tak ekonomické, a poslanci a senátoři by měli usilovat o to, aby byly co nejnižší. Podívejme se na ně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

9:15 Vích (SPD): Oprávněné protesty zdravotníků – odvolat ministra Válka

Problémy ve zdravotnictví se stále opakují, vláda Petra Fialy je ovšem řeší dost necitlivě. Už poněk…