Senátor Hilšer: Myslím, že korespondenční volbu občanům dlužíme

26.10.2021 20:51

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k volebnímu zákonu

Senátor Hilšer: Myslím, že korespondenční volbu občanům dlužíme
Foto: Vít Hassan
Popisek: Marek Hilšer

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

leží před námi senátní tisk č. 111, jehož cílem je zavedení distanční volby nebo korespondenční volby pro občany žijící nebo pobývající dlouhodobě v zahraničí, a to jak ve volbách do Poslanecké sněmovny, tak v prezidentské volbě.

My už od jara tuto novelu nebo tuto úpravu intenzivně diskutujeme, myslím si, že vzájemnou spoluprací se podařilo dovést ji až k dnešnímu hlasování. Asi nemá úplně nějaký větší smysl vás s tímto zákonem dopodrobna seznamovat, resp. ho uvádět, jen pro veřejnost tedy si dovolím uvést, že povinností každého státu, demokratického státu, je podporovat svobodnou účast občanů ve volbách. Bohužel občané, kteří pobývají z jakéhokoli důvodu v zahraničí, jsou z objektivních důvodů omezeni na výkonu volebního práva, a to z toho důvodu, že jediná volební místnost je v dané zemi, kde oni pobývají buď na ambasádě, nebo na konzulátu. Někteří občané dokonce musí cestovat i do jiné země. Takže od volebních místností je dělí často stovky až tisíce kilometrů.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

Takový příklad, například občané, kteří pobývají na Novém Zélandu, např. letos nemohli se dostavit do volební místnosti v Austrálii kvůli těm covidovým opatřením.

Toto všechno řeší, jak dobře víte, korespondenční volba, a pokud se nám ji podaří dnes zde prosadit, nejenže splatíme dluh, který má politická scéna už dlouho, několik desetiletí, řekl bych, 30 let. Ale především se také zařadíme mezi drtivou většinu demokratických zemí, v Evropě i na světě, které korespondenční volbu ve svém právním řádu mají.

Dovolte mi proto, abych poděkoval všem předchůdcům, kteří se snažili tu korespondenční volbu prosadit, kteří se o ni zasazovali, především našemu zesnulému kolegovi, panu senátorovi Grulichovi, také paní senátorce Seitlové a celé řadě dalších. Samozřejmě také velké poděkování patří kolegovi Czerninovi, já jsem rád, že se podařilo společnou prací tu novelizaci posunout až do toho dnešního druhého čtení. Proto bych vás všechny rád požádal o její podporu, a to nejen teď, ale také i v případě toho dnešního schválení, pokud tomu tak dojde, tak i v řadách vašich a našich stranických kolegů ve sněmovně. Myslím, že tu korespondenční volbu občanům dlužíme. Oni ji s napětím očekávají. Takže dejme jim tu možnost volit v dalších nadcházejících volbách korespondenčně.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…