Senátor Horník: Dramaticky roste počet mladých lidí, kteří se potýkají s obezitou a psychickými problémy

11.04.2021 22:24

Otevřený dopis místopředsedy Senátu Jana Horníka předsedovi vlády Andreji Babišovi ve věci restartu amatérských sportů a umožnění naší nejmladší generaci provozovat organizovanou fyzickou aktivitu.

Senátor Horník: Dramaticky roste počet mladých lidí, kteří se potýkají s obezitou a psychickými problémy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Horník

Vážený pan
Ing. Andrej Babiš
předseda vlády České republiky
Úřad vlády České republiky
Nábřeží Edvarda Beneše 4
Praha 1 – Malá Strana

Vážený pane premiére,
dovoluji si Vás oslovit formou otevřeného dopisu ve věci restartu amatérských sportů a umožnění naší nejmladší generaci provozovat organizovanou fyzickou aktivitu.

Anketa

Je dobře, že Petr Kellner dostane in memoriam Řád Bílého lva?

56%
25%
hlasovalo: 5087 lidí

Amatérský mládežnický sport se potýká s poměrně dlouhou pauzou, ale jak ukazují data, tak čísla nákazy koronavirem nebyla uzavřením sportovišť nijak zásadním způsobem ovlivněna. Problém s šířením nákazy tedy musí spočívat v něčem jiném. Národní sportovní agentura se zástupci sportovních svazů spustila iniciativu, jejímž hlavním cílem je návrat mladých sportovců na sportoviště. Samozřejmě je tím myšlen sport ve venkovních prostorách, v omezeném počtu, pod vedením trenérů a s negativními testy všech zúčastněných.

Předchozí ministr zdravotnictví Jan Blatný měl k této iniciativě negativní postoj. Jeho prioritou byl a věřím, že bude i za nového ministra zdravotnictví, návrat žáků a studentů do škol. Ministr Blatný argumentoval tím, že opětovné usednutí žáků a studentů do školních lavic má proběhnout za předpokladu, že se jednotlivé skupiny studentů nebudou setkávat a kdyby jim bylo umožněno potkat se odpoledne na tréninku, bylo by toto opatření k ničemu. K zamyšlení je skutečnost, že pohyb v jakémkoliv venkovním prostoru, kde se lidé běžně setkávají a je jich přitom mnohdy více než na oficiálně organizovaném tréninku, je zcela legitimní.

Určitě se vláda všeobecně podrobně zabývá dopady některých svých opatření, ale jak je tomu v oblasti zákazu amatérského sportování? Dává vláda při svém rozhodování na misku vah i fyzické a psychické zdraví dětí a mládeže? Poměrně dramaticky roste počet mladých lidí, kteří se potýkají s obezitou a psychickými problémy. Generace mladých spoluobčanů, postižená pandemií covidu-19, začíná ztrácet zájem o pohybovou činnost a následky si ponese celou řadu let včetně z toho plynoucích negativních dopadů na celou společnost. Z životů této generace, jejíž životní prostor je dlouhodobě mnohdy omezen pouze čtyřmi zdmi jejich pokojů, se vytrácí jakýkoliv řád, který je velmi důležitý pro její další rozvoj. 

Příklad si lze vzít z některých jiných evropských zemí, kde organizovaný mládežnický sport po celou dobu pandemie probíhá a žádným způsobem pandemickou situaci nijak negativně neovlivňuje. Kluby a trenéři jsou schopni zajistit dodržování všech bezpečnostních opatření, což nijak negativně neovlivňuje docházku dětí a studentů do škol. Povolením organizovaného sportování při dodržování přísných hygienických opatření by se též omezilo nekontrolované sportování bez odborného dohledu, které ve skutečnosti představuje mnohem větší hrozbu šíření koronavirové nákazy.

Vážený pane premiére, žádám Vás o zamyšlení se nad situací v oblasti mládežnického amatérského sportování a nad tím, co to přináší pro životy mladé generace, která žádným způsobem nemůže zasahovat do jakéhokoliv rozhodování o omezování svých mladých životů.

Předem Vám děkuji za odpověď a jsem s pozdravem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče