Senátor Horník: Prodlužování nouzového stavu nesmí být politickým handlem o svobodě a právech občanů

07.02.2021 17:14

Senátoři se obrací na Ústavní soud s návrhem na přezkum vládního usnesení o vyhlášení nouzového stavu a dalších opatření včetně zákazu nočního vycházení či omezení amatérského sportu a pohybu.

Senátor Horník: Prodlužování nouzového stavu nesmí být politickým handlem o svobodě a právech občanů
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Senátoři kritizují zejména nesrozumitelnost opatření a to, že vláda v boji proti pandemii sama sobě umožnila krizová opatření svévolně měnit bez ohledu na práva, do kterých zasahují.

„Vláda zcela očividně nezvládá řízení pandemie a navíc k tomu používá nástroje, které jsou v rozporu s Ústavou. Usnesením o nouzovém stavu si vláda sama vymezila neohraničené pravomoci, vládne takřka svévolně a v Poslanecké sněmovně za podpory komunistů neustále nouzový stav prodlužuje. Chápeme nezbytnost některých opatření, ale vláda nyní omezuje život i v oblastech, kde to není nutné. Nesmyslná opatření se týkají například sportovišť a obecně nemožnosti provozovat amatérský sport a zdravý pohyb obecně,“ říká místopředseda Senátu Jan Horník.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

"Nouzový stav by neměl dlouhodobě umožnit vládě, aby vládla dekrety a ze hry vyřadila sněmovní opozici i Senát," říká Ondřej Dostál, specialista na zdravotnické právo, který se podílel na přípravě podání k Ústavnímu soudu, "proto se obracíme na Ústavní soud s otázkou, jaké nástroje dává Ústava politické menšině na obranu."

"Není možné, aby se při každém prodlužování tohoto stavu politicky handlovalo o základní svobody občanů. Vláda nezvládá své zákazy odůvodnit a sama přiznává, že zavedená opatření nefungují, přitom jejich dopad na ekonomiku státu i na každodenní život občanů je enormní. Jsem rád, že se občanů zastala významná část senátorů a požádají soud o přezkoumání přiměřenosti těch nejméně smysluplných zákazů,“ dodává Ondřej Dostál.

V nouzovém stavu je možné omezit základní práva lidí, ale těmito omezeními je nutno šetřit a opatření musí být přiměřená a pro veřejnost srozumitelná. "I v nouzovém stavu je třeba dodržovat pravidla právního státu, proto je správné, že senátoři využívají možnost obrátit se na Ústavní soud. Zdá se, že je to jediná možnost, jak opatření vlády přezkoumat. Výjimečná omezení v nouzovém stavu mají být co nejjednodušší, aby se v nich vyznal úplně každý. A to i ten, kdo má třeba základní vzdělání nebo nemá přístup k internetu. Bohužel, vláda už téměř rok vydává smršť komplikovaných pravidel, která se neustále mění a v kterých se nestíhají orientovat ani právníci. Přitom zasahují do úplně základních věcí, jako je chození večer po ulici," uvádí advokát Štěpán Holub z advokátní kanceláře Holubová advokáti, který skupinu senátorů zastupuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…