Senátor Horník: Ústavní soud škrtl nejkřiklavější části Pandemického zákona

16.12.2021 13:29 | Tisková zpráva

Ústavní soud dal částečně za pravdu návrhu senátorů, aby byla jako protiústavní zrušena některá ustanovení Pandemického zákona.

Senátor Horník: Ústavní soud škrtl nejkřiklavější části Pandemického zákona
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Návrh podepsalo 18 senátorek a senátorů z klubu Starostové a nezávislí, senátorka Adéla Šípová a senátor Lukáš Wagenknecht z klubu SEN 21 a Piráti a senátoři Jaroslav Chalupský a Jaroslav Zeman z klubu ODS a TOP 09. Před Ústavním soudem za skupinu senátorek a senátorů jednal místopředseda Senátu Jan Horník.

"I když Ústavní soud Pandemický zákon jako celek nezrušil, trváme na tom, že takto důležitý zákon byl přijímán ve velkém spěchu. Domnívám se, že podobnému způsobu legislativního procesu by se měl Parlament u zákonů, které omezují základní lidská práva, vyhnout," přivítal rozhodnutí ústavních soudců Jan Horník a ocenil, že nejspornější části zákona, které státu umožňují snižovat náhradu škody občanům v době pandemické pohotovosti o poskytnuté návratné finanční výpomoci, byla vyškrtnuta jako protiústavní.

Ústavní soud ovšem v Pandemickém zákoně nezrušil část, která omezuje náhradu škody za pandemická opatření pouze na skutečnou škodu, nikoli ušlý zisk. Pandemický zákon tedy umožňuje provozovatelům pohostinských zařízení požadovat náhradu například za zkažené potraviny při uzavření provozovny, ale nikoli náhradu ušlého zisku v přiměřené výši. "Ústavní soud řekl, že je věcí rozhodnutí Parlamentu, zda náhradu škody i v části ušlého zisku přizná či nikoli. Nastupující vláda ještě jako opozice tuto náhradu škody požadovala, do zákona se však nedostala. Budu iniciovat změnu Pandemického zákona, aby na podnikatele a další dotčené osoby zákon pamatoval," podotýká Jan Horník.

Právní zástupce senátorů advokát Stanislav Polčák upozorňuje, že v řadě evropských států bylo naopak na zákonné úrovni posíleno právo občanů a podnikatelů na kompenzace za stanovená omezení. "Rozhodnutí Ústavního soudu v otázce náhrady škody vede k významnému paradoxu. V nouzovém stavu se zaručuje vyšší míra práv občanů, protože dle krizového zákona mají nárok na plnou náhradu škody. Ale v době pandemické pohotovosti jim bude zaručena jen náhrada škody skutečné, nikoli toho, co jim ušlo v důsledku vyhlášených opatření. Takový rozpor nepokládám za správný, ani pandemie nemůže vést k takovému oslabení ústavních práv," uvádí Polčák a zdůrazňuje, že Ústavní soud stál nepochybně před složitým rozhodnutím, kdy musel vážit, že pandemii stát nevyvolal.

"Nicméně stát přikázal řadu opatření, která se citelně dotkla podnikatelů, vlastníků či běžných občanů. Jistá míra kompenzace by měla být součástí ústavní ochrany. Zákon by měl být z důvodu jejich právní jistoty změněn," uzavírá advokát Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice