Senátor Hraba: Větší nezávislost pro Ústavní soud, NKÚ i ČNB

20.01.2021 16:30

V současnosti nemohou poslanci horní komoru přehlasovat pouze ve dvou případech: při změně Ústavy a při úpravě volebních zákonů. To se může v budoucnu změnit.

Senátor Hraba: Větší nezávislost pro Ústavní soud, NKÚ i ČNB
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Senátor a předseda senátní komise pro Ústavu Zdeněk Hraba přichází s novelou Ústavy, která má nově mezi tyto normy zařadit i zákon o Ústavním soudu, Nejvyšším kontrolním úřadu a České národní bance. Navrhovanou změnu podpořil ústavně-právní výbor Senátu.

„V současnosti mohou být jedněm z nejdůležitějších institucí, jako je Ústavní soud, ČNB nebo NKÚ, poměrně snadno změněny pravomoci i jejich působnost. A to prakticky pouze Sněmovnou,“ popisuje senátor Hraba. Podle jeho návrhu má být nově Senát nepřehlasovatelný v případě změn zákonů o zmíněných institucích. „Senát nyní při projednávání změn těchto zákonů nemůže sehrát roli pojistky, která se od něj očekává,“ říká Hraba. Podle něj dostanou touto novelou jedny z nejdůležitějších institucí České republiky záruku kontinuity.

„Například zákon o Ústavním soudu řeší i to, kdo a za jakých okolností se na něj může obracet,“ říká senátor Hraba. „To je jeden z důvodů, proč nemají mít rozhodující slovo pouze poslanci. Navržená novela zabrání unáhleným změnám ve fungování těchto institucí a naopak zajistí, že na případných změnách bude panovat široká shoda,“ dodává.

Navržená změna Ústavy si získala širokou podporu také na prosincovém jednání senátní komise pro Ústavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…