Senátor Kantor: Navrhujeme stanovit 26. červen jako významný den

26.10.2021 16:57

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k zákonu o státních svátcích

Senátor Kantor: Navrhujeme stanovit 26. červen jako významný den
Foto: Archiv Lumíra Kantora
Popisek: Lumír Kantor

Milé kolegyně a vážení kolegové,

dovolte, abych vás požádal o podporu návrhu zákona o uzákonění významného dne odchodu okupačních vojsk. Navrhujeme jako významný den stanovit 26. červen. Po úpravách během jednání výboru to bude 25. červen, pokud ho schválíte. Název je zvolen úmyslně v rovině obecné jako Den odchodu okupačních vojsk. A připomíná zásadně a jistě hlavně rok 1968, ale i okupaci během 2. světové války, švédskou invazi během třicetileté války atp.

Je pravidlem, že jakoukoliv okupaci provází především utrpení většiny obyvatelstva, doprovází ji statečné činy, ale doprovází ji také zrada. Proto chceme dedikovat tento významný den všem nadějím českého lidu na nový život po období nesvobody v den, kdy odchází okupační vojska, která zemi vždy sužovala. Ohledně 21. srpna 1968 po okupaci země zůstala sovětská vojska téměř 23 let. A bylo zdokumentováno po 1. čtení, které prošlo většinou v Senátu, tak 16. 9. jsme udělali seminář se známými historiky z Vojenského historického ústavu i s tehdejšími účastníky schůzky, která byla závěrem oné okupace a odchodu sovětských vojsk i s účastníkem panem Michaelem Kocábem, který byl tehdy státním zmocněncem pro tuto věc.

Ten seminář byl velmi zajímavý, přinesl dokonce i některá nová fakta, o kterých se zmíním, protože souvisí s pozměňovacím návrhem. Československá armáda tedy musela vyklidit prostor a např. na počátku roku 1990 byla dislokovaná v 83 posádkách, ta Střední skupina sovětských vojsk, která ty lokality obsazovala už od roku 1968 velmi čile.

Po dílčím odsunu 1500 vojáků v roce 1989 čítá přibližně 73 500 vojáků, 5200 občanských pracovníků a k tomu je doprovázelo ještě mnoho tisíc rodinných příslušníků. K dispozici bylo téměř 20 000 bytů a k odchodu posledního ze sovětských vojáků, velitele Střední skupiny sovětských vojsk pana generála Vorobjova došlo až 27. června 1991. V roce 1991, dne 25. června, to byl den, kdy byl podepsán Protokol o odchodu sovětských vojsk, tak v tom dokumentu došlo k určitým záhadným změnám, které se podařilo objasnit až při tomto semináři panem historikem Pavlem Minaříkem a jaksi konsensuálně bylo řečeno, že by to tak mohlo být. Protože je zajímavé, že 25. června došlo k podpisu tohoto protokolu, ale ten protokol v české verzi je datován na 26. června. Proto došlo k tomu, že tento den jsme navrhovali 26. června.

Zajímavé je, že došlo k písařské chybě. A touto písařskou chybou došlo k tomu, že je taková disproporce mezi tím, že byl podepsán 25. a listina je datována 26. Takhle je datovaná listina v české verzi, v ruské verzi je datována na 25. června. Takže tam došlo k písařské chybě, pravděpodobně v okamžiku, kdy docházelo k přepisu ze slovenské verze. Protože tu slovenskou verzi, která vznikla jako první, měl k dispozici pan generál Naďovič. A potom při tom přepisu ten, kdo to psal, udělal chybu. Napsal 26. června. Takže znovu opakuji, 25.

Anketa

Myslíte, že Parlament nakonec Zemana zbaví pravomocí? Jde o předpověď, ne přání.

5%
92%
hlasovalo: 11213 lidí

V souvislosti s vojenskou intervencí zemřelo 425 lidí, je doloženo 345 těžce zraněných a naopak odhad za roky 1968-89 je 2000 těžce zraněných. Tady jde o to, že spoustu věcí zůstalo utajených a dodneška se o nich neví. Zaznívaly zajímavé zprávy o tom, jak byla zanechána munice v Bystrovanech u Olomouce volně v trávě. To je nedaleko Libavé. Byla nalezena např. ostrá chemická munice atd.

Takže potom ještě k tomu, že náhrady škod na majetku a zdraví, vč. těch účelových výstaveb, těch černých staveb atd., kterých bylo také několik tisíc, tak vznikla střízlivým odhadem všech vyčíslitelných škod... By tak vzniklo asi minimálně 25 miliard dluh, nebo škoda za 25 miliard tehdejších korun československých. Ty nebyly nikdy nahrazeny, protože potom v dohodě z roku 1992 se toho obě dvě strany zřekly.

Návrh zákona podepsalo 46 senátorů a senátorek, to je dostatečný počet na to, abych si dovolil jejich jménem tento materiál předložit do druhého čtení... Ohledně výborů se určitě zmíní pan zpravodaj Rabas, jak to dopadlo ve výborech. A ještě tedy jsou avizovány tři pozměňovací návrhy. Jeden pozměňovací návrh se týká 27. května, Den národního vzdoru, pocta hrdinům akce Anthropoid, druhý pozměňovací návrh je legislativně technický, aby byla účinnost od 1. července 2022, s ohledem na určité zvyklosti. Třetí pozměňovací návrh je z 26. června na 25. června. Dovoluji si tedy předložit tento zákon a požádat vás o podporu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…