Senátor Kantor: Nemocnice by přivítaly veřejné zdravotní pojištění

01.07.2021 16:39

Projev na 13. schůzi Senátu 1. července 2021 k zákonu o pobytu cizinců na území ČR

Senátor Kantor: Nemocnice by přivítaly veřejné zdravotní pojištění
Foto: Archiv Lumíra Kantora
Popisek: Lumír Kantor

Vážená paní ministryně, pane předsedající, milé kolegyně a kolegové vážení.

Já jenom stručně, já bych se chtěl zastat toho pozměňovacího návrhu pana senátora Lásky. Ono to je takové, mám z toho pocit, že když to vyjde dneska, nebo to vyjde za 3 týdny, moje zkušenost tedy s některými našimi senátními tisky a senátní tisk, který se bude týkat toho neveřejného zdravotního pojištění bude velmi složitý za ty 3 týdny, takže v tomto bych podpořil přijetí pozměňovacího návrhu předloženého dneska panem senátorem Láskou a spol. Já jsem si udělat 3 sondy takové, v podstatě ale jednoduché, protože toho času na to moc nebylo.

Nemocnice by přivítaly veřejné zdravotní pojištění v péči o děti zde jmenované, protože by se tím odstranilo velmi mnoho různých průtahů, čekání atd., takže tam jsem dostal jednoznačnou odpověď od několika – ne od všech, protože to se nedalo stihnout – že by tyto věci podporovaly. Odborná veřejnost ohledně toho argumentu, který se opakuje – co když se narodí dítě, které bude stát desítky milionů ročně? Já jsem si dělal přes ty, snažil jsem se domluvil s kolegy, kteří mají tu nejdražší léčbu pediatrů ve své gesci, a v podstatě mi z toho vycházelo, že opravdu ta incidence těch nemocí je tak malinká, že je velmi nepravděpodobné, že by to mělo nějakým způsobem začít ruinovat rozpočty veřejného zdravotního pojištění. Například se jedná o hemofilii, nějaké typy hemofilie atd. V České republice, co se týče hemofilie, která je jedna z nejdražších, díky těm náhradám určitým, tak je to 80 dětí ročně v celé ČR na 10 milionů obyvatel. Takže to je, myslím, jeden z argumentů. A další, ta sonda nebo ta oblast, o které jsem se chtěl zmínit, je etický princip. Protože děti jsou nejzranitelnější skupina, to tady zaznělo mockrát během těch uplynulých let. A myslím si, že i v tomto případě bychom měli jít tou cestou vstřícnosti k dětem, které jsou nota bene nemocné.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…