Senátor Láska: Marine Le Pen na půdu našeho parlamentu prostě nepatří

05.05.2015 10:11

Strana zelených (SZ) se důrazně ohrazuje vůči záštitám poskytnutým poslanci Úsvitu přímé demokracie pro konání akcí na půdě českého Parlamentu, na kterých vystoupí lidé šířící nenávist a podkopávající základní evropské hodnoty.

Senátor Láska: Marine Le Pen na půdu našeho parlamentu prostě nepatří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Pozvání pravicové extremistky Marine Le Pen a Martina Konvičky do Sněmovny podle SZ nechává extremisty otevřeně vstoupit na půdu českého Parlamentu. Navzdory názvu konferencí však k míru ani prosperitě EU nepřispějí, naopak legitimizují přítomnost líbivého extremismu v české politice.

SZ považuje pořádání konferencí „Evropané ve službách Islámského státu“ (5. 5. 2015) a „Mír v Evropě a prosperita po EU“ (6. 5. 2015)na půdě Parlamentu podpořené poslanci Úsvitu přímé demokracie Martinem Lankou, Davidem Kádnerem a Radimem Fialou, za přímo ohrožující zájmy naší země. Ze strategických dokumentů ČR jasně vyplývá, že Evropská unie je pilířem prosperity a bezpečnosti ČR. Stejně tak ČR deklaruje shodu na základních evropských hodnotách, jakými jsou mimo jiné solidarita, základní lidská práva, práva menšin a demokracie.

„Marine Le Pen rozhodně není  ‘umírněnou’ političkou, za kterou se poslední dobou snaží vydávat. Připomeňme si například její výrok, ve kterém přirovnala francouzské občany muslimského vyznání k nacistickým okupantům. Zároveň ji a její politickou stranu považuji za bezpečnostní riziko pro Evropu. Zejména z důvodu jejího propojení s Putinovským režimem v Rusku.  Připomeňme finanční půjčku pro její stranu skrze První česko-ruskou banku ve výši 6 milionů eur. Současný ruský prezident neváhá podporovat jakékoli organizace a jednotlivce v EU, kteří mají potenciál rozeštvávat obyvatele EU proti sobě a oslabovat pilíř naší prosperity a bezpečnosti zevnitř. A Marine Le Pen to umí velmi dobře. Ač ctím svobodu slova jako jednu ze základních hodnot naší společnosti, Marine Le Pen na půdu našeho parlamentu prostě nepatří,“ uvádí Václav Láska, senátor za SZ.

„Lidé jako Marine Le Pen, Martin Konvička nebo Geert Wilders hlásají, že brání Evropu a evropské hodnoty a přitom dělají pravý opak. Schovávají se za svobodu slova a kritizují domnělou cenzuru, přitom si píší a říkají co chtějí, dokonce i ve veřejnoprávních médiích. Jejich vzkaz je jasný a jejich takzvaná řešení otřesná. Za všechny případy vzpomeňme tzv. konečné řešení skandinávské otázky, ve kterém Konvička upírá skandinávským národům právo na existenci za to, že jsou příliš liberální ve vztahu k imigrantům a k muslimům. Poslední dobou lze pozorovat velmi úzké provázání evropské extremistické scény nového typu a její aktivizaci i za pomoci Putinových petrorublů. Extremisté se živí nespokojeností Evropanů a překrucují skutečně existující výzvy, které před EU stojí způsobem, který jde daleko za hranici přijatelné kritiky. V měsících a letech, které budou následovat, se právě způsob, jakým se občanská společnost s tímto novým druhem uhlazeného extremismu vypořádá, stane testem odolnosti evropské liberální demokracie,“ uvádí Šádí Shanaáh, zahraničně-politický expert SZ. 

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.