Senátor Linhart: V této strategii jsem nenalezl, v čem je strategická

12.06.2019 22:20

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k rozpočtové strategii sektoru veřejných institucí na léta 2020-2022

Senátor Linhart: V této strategii jsem nenalezl, v čem je strategická
Foto: senat.cz
Popisek: Zbyněk Linhart

Vážená paní předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové.

Tak tu máme další strategii. Ale nenechme se mýlit, ona to moc strategie není, to bychom si museli definovat nebo připomenout, co to slovo strategie vlastně znamená. Strategie je dlouhodobý plán činností, zaměřený na dosažení konkrétního cíle, říká jedna z definic. Málokteré slovo v naší veřejné správě je tak používané jako třeba slovo strategie. Máme také vedle toho slovo koncepce, tomu všemu většinou předchází ještě analýza, analýzy nám docela jdou, pak také následně po koncepcích a strategiích používáme velmi často akční plány, vláda používá velmi často priority. Ale protože těch priorit nejenom tato vláda má hodně, tak ve výsledku nemá nic. A tak je to i s těmi strategiemi. Každý desátý dokument, který vydává vláda, vládní instituce atd., je tak či tak pojmenováván strategií. Máme stovky nejrůznějších strategií na národní úrovni, pak máme také krajské, regionální, místní akční skupiny mají strategie, obce mají strategie, obecné, pak třeba na dopravu atd. Takže strategií máme celou řadu. Dozvídáme se z těch strategií něco, co chceme dosáhnout, co je vlastně cílem těch strategií? Spojuje nějaká strategie na celostátní úrovni toho, co vlastně chceme jako celek? Nějaká strategie strategií? Nic takového nemáme. My jsme minulý týden na našem výboru projednávali strategii regionálního rozvoje na léta 2021+. Dnes už má po těch dvou letech práce taková strategie více než 200 stran. Na posledních 15 stránkách je vyjmenováno mnoho desítek, možná zhruba sto strategií na národní úrovni. Nenašel jsem tam opět v zásadě žádný konkrétně stanovený cíl, žádný měřitelný indikátor. Nenašel jsem tam především ani nějaké finanční rámce té budoucí strategie regionálního rozvoje, tak jsem očekával, že se to dozvím třeba v té strategii, kterou tady máme dneska. Bohužel, zase tomu tak není.

Ohledně financování strategie, té, o které mluvím, kterou jsme měli na výboru, se říká, že, cituji, lze předpokládat, že nejvýznamnějším finančním zdrojem pro realizaci strategii budou fondy EU. Takže my dva roky děláme na strategii, to je pro regionální rozvoj, pak budeme dva roky pracovat na tom, jak budou vypadat operační programy EU, nic proti tomu, kdybych měla aspoň malou naději v to, že ta strategie bude sloužit jako podklad pro ty operační programy, ale tomu už dávno nevěřím. Když už mluvíme o těch strategiích, známe jich jistě mnozí celou řadu, nějaká z těch stovek strategií přinesla nějaké vyřešení nějakého problému? Já se podívám na mnoho z nich a moc ty výsledky nevidím. Třeba strategie na snižování disparit nebo strategie na snižování vyloučených lokalit. Kolik těch strategií jsme měli, máme? Jistě další zpracováváme. A co se děje reálně? Ty lokality se zvyšují a počet lidí v nich žijících se zvyšuje. Proč se tedy vlastně často neptáme, když už děláme delší strategie, než je začneme dělat, neptáme se a nezjišťujeme, v čem ty strategie nějak nefungují, proč ty naše přístupy nefungují a proč je děláme i nadále stále stejně.

Nyní tu máme tzv. strategii, tentokrát rozpočtovou. Jestli jste to někdo četl, tak nalezl tam někdo v této strategii, v čem je strategická? Proč se jmenuje strategie? Čeho chceme dosáhnout? Co chceme zmírnit? Jaké cíle chceme dosáhnout? Já jsem to tam nenašel. Tušíme například, že máme problém s financováním regionů, že nám posledních 20 let se zvyšují disparity mezi regiony. Taková reflexe tam tedy žádná není.

Někde jsem zaregistroval, teď se o tom hodně mluví, především ministr Havlíček říká, že budeme země budoucnosti, budeme inovovat, investovat do výzkumu, vývoje, inovací, máme na to dokonce i logo. Máme i několik strategií, např. inovační strategie ČR 2019-2030. Ale jestli to myslíme vážně, tak se to někde musí projevit ve financích. Když se podívám do těch tabulek tohoto dokumentu, který tady dneska probíráme, tak na příští 3 roky jsou tam stejná čísla. Takže asi to tak úplně vážně nemyslíme.

V těch tabulkách v zásadě stagnují výdaje na sociální věci a na bezpečnost. Já myslím, že zrovna v pondělí vláda projednávala sociální služby, já myslím, že vzhledem na demografický vývoj to nemůžeme myslet vážně, že sociální služby se evidentně budou muset zvyšovat.

Nebo když se v této strategii píše, že zákon o střetu zájmů zpřehlednil znění a zpřísnil sankce. To jako opravdu? Zpřísnil? Proč nám tedy Evropská komise musí říkat, že nejsme schopni uplatňovat ani český, natož evropský zákon o střetu zájmů? Proč my říkáme, že EU nemá pravdu a že my máme opačný názor, když je to tak přehledné? Co je tedy potom pravda? Já nebudu rozvádět nějaké další věci, ten dokument je obsáhlý, je tam toho poměrně hodně. Ale vězte, ať už tady přijmeme jakékoli ostatní, ať už to vezmeme na vědomí, nebo budeme v bezvědomí, ten výsledek bude bohužel stejný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.