Senátor Malý: Jde o to konečně zneatraktivnit kouření pro děti a mladistvé

06.09.2019 12:22

Státu se budování bariér pro kuřáky vyplácí, shodli se odborníci.

Senátor Malý: Jde o to konečně zneatraktivnit kouření pro děti a mladistvé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Malý

Experti na tabákovou závislost a její ekonomické dopady se v Senátu shodli na tom, že státu se finančně vyplatí zvyšovat spotřební daně z tabáku a zavádět další nástroje, které dělají kouření méně atraktivní. Veřejné slyšení s názvem Ekonomika kouření pořádal senátní Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku zastoupený Prof. MUDr. Jaroslavem Malým, CSc., senátorem za obvod Hradec Králové. „Věřím, že lepší orientace v této problematice nám dává do ruky účinnější nástroje, jak v boji s touto společenskou nemocí uspět,“ uvedl po skončení akce senátor Malý.

Chraňme hlavně děti

Jaroslav Malý ve svém úvodním slovu akcentoval nutnost zaměřit protikuřácké snahy nejvíc na děti a mladistvé. „Věřím, že u dospělých kuřáků, kteří mají na tabáku silnou závislost, nebude účinnost restriktivních nástrojů tak patrná. Ale jde přece také o to konečně zneatraktivnit kouření pro děti a mladistvé,“ řekl Malý, podle kterého se většina kuřáků na tabák naučí v období dospívání a této zbytečné závislosti se pak už nemusí nikdy zbavit.

Vyslovil názor, že krabička cigaret, která je drahá a navíc fádní, zaměnitelná a ošklivá, bude o dost menším lákadlem. Na závěr uvedl, že si není jistý, zda jsou diskutované kuřácká omezující dostačující. „Jako společnost bychom především měli pracovat na tom, aby kouření ztratilo ten naprosto iracionální punc nezávislosti a svobody, který nám tabákové firmy pomocí reklamy vštípily v předchozích dekádách. Jsem přesvědčený, že na tomto krajně nezdravém a nákladném zlozvyku není svobodného ani nezávislého vůbec nic,“ doplnil Malý.

Úvodní slovo si kromě Malého vzaly také ředitelka Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády Mgr. Jarmila Vedralová a Prof. MUDr. Eva Králíková, CSc. z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Vedralová uvedla, že každá pátá smrt jde na vrub kouření. Králíková doplnila informaci, že z hlediska státu je u předčasně zemřelých kuřáků největší výpadek státní kasy v neodpracovaných letech. Náklady na léčbu nemocí spojených s kouřením přitom činí okolo 100 miliard korun ročně a na spotřební dani z tabáku se vybere jen o něco více než polovina z této částky.

Potvrzeno zahraniční praxí

Přítomný náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula poukázal v souvislosti s mladistvými a kouřením nutnost účinně je varovat před elektronickými cigaretami a nahřívaným tabákem, u nichž se rizika spojená s užíváním často bagatelizují. Podle prvního zahraničního hosta profesora Franka Chaloupky z univerzity v Chicagu zahrnuje boj proti kouření také komplexní podporu nekuřáckého prostředí, zákaz reklamy, propagace i sponzorství, jednotné balení s grafickým varováním na obalech tabákových výrobků.

Hana Ross, PhD. přivezla své zkušenosti až z Kapského města. I když souhlasila s ostatními v tom, že vyšší daně na tabák snižují počty kuřáků, snižuje prevalenci ke kouření a zvyšují příjmy státu, zdůraznila že tabákové společnosti jsou tak velké, že přímo ovlivňují legislativu, chystají si prostředí sobě na míru. Větší restrikce ze strany státu je sice poškodí, ale méně než menší firmy, pro které to již může znamenat příliš velkou bariéru vstupu na trh.

O svých zkušenostech s jednotným designem cigaretových krabiček promluvila Anca Toma Friedlander z bruselské neziskové organizace Smoke free partnership. Uvedla, že unifikované krabičky se spíše odpudivým designem už mají v necelé dvacítce světových zemí a funguje to dobře – jinými slovy, spotřeba tabáku klesá. Uvedla, že zavedení tohoto opatření by v ČR bylo velmi jednoduché, protože by stačilo upravit pouze vyhlášku Ministerstva zemědělství 261/2016 o tabákových výrobcích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.