Senátor Nytra: Musí být nachystány náhrady, připojené do přenosové soustavy

11.01.2023 19:39

Projev na 5. schůzi Senátu 11. ledna 2023 k energetickému zákonu

Senátor Nytra: Musí být nachystány náhrady, připojené do přenosové soustavy
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Nytra

Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vážený pane ministře,

na úvod svého vystoupení možná budu mluvit o něčem, co nás teprve čeká. Jak bylo zdůrazněno panem ministrem, připravuje se návrh novely energetického zákona, tzv. OZE 2, já bych se v rámci toho projednávání, ke kterému se dostaneme možná někdy v polovině letošního roku, možná dřív, možná později, potom velice rád dozvěděl, jak je to s kapacitou přenosové sítě s ohledem na jednotlivé plány postupu budování OZE, protože z některých informací plyne, že, a to je to, co dnes brání připojování, že distributoři nepovolují připojení fotovoltaik a případně větrníků jenom proto, že není kapacita přenosové soustavy, na druhé straně potom tady létají vzduchem, kolega, senátor Kunčar o tom částečně mluvil, jsou to částky 55, příp. 175 miliard, které se budou muset investovat do přenosové soustavy. To je první problém.

Druhý problém, který vidím, o kterém se začíná velice diskutovat ve světě, zase to bude problém... Nic proti obnovitelným zdrojům, ale při jejich logické nespolehlivosti v čase, dáno na klimatických podmínkách, v podstatě musí, teď se nebavíme o jednotlivých solárních panelech na rodinných domcích, musí být nachystány náhrady, které jsou zapojeny a připojeny do přenosové soustavy v případě, že ty obnovitelné zdroje nejsou schopny dodávat elektrickou energii, takže de facto při nějakém masivním a opravdu velkém rozvoji obnovitelných zdrojů nakonec bude docházet k tomu, že budeme budovat elektrárny, jednu obnovitelnou a jednu neobnovitelnou, ta druhá bude čekat, až nebude foukat vítr a svítit sluníčko.

Notabene, dnes prosakují zprávy, nebo v těchto dnech, že v Německu se plánuje to, že se budou zakazovat dobíjení elektromobilů v době, kdy elektřiny bude málo. Opět nic proti obnovitelným zdrojům. Čím více ušetříme plynu a případně dalších fosilních paliv, jenom dobře. Ale musíme na to být nachystáni. Bohužel do doby, než vyřešíme ekonomické a efektivní uskladněné elektrické energie, tak se trošku točíme v začarovaném kruhu.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Třetí problém, který vidím, je v tom, že když, aspoň podle stávajících známých technologií, když budeme vyrábět a vyrobili bychom, měli bychom tolik peněz na výrobu dostatečných zásobníků na elektrické energie, tzn. baterek, tak to prostě nezvládneme surovinově. Je hodně zvláštní, že už v srpnu roku 2021 finský úřad nebo finský geologický úřad vydal 1000stránkovou studii, kde opravdu velice podrobně se zabýval touto problematikou právě z toho surovinového hlediska. Tu studii dokonce jaksi strká pod koberec i finská vláda... Pochopitelně v Česku ta studie moc není známá. Bylo by dobré se tím zabývat. Kam tím mířím? Bylo by dobré, kdyby s tou daleko větší a možná kontroverznější novelou OZE 2 přišilo zároveň něco jako dopadová studie, co nás to bude stát, jestli opravdu nám stojí za to jít do těch nákladů na obnovitelné zdroje, co nám to přinese. O to bych chtěl požádat.

Potom si dovolím jenom načíst návrh na doplnění usnesení toho doprovodného usnesení výboru. Je to v podstatě formální záležitost, protože tam chybí termín, do kdy chceme po vládě, aby Senát informovala o tom, jakým způsobem zohlednila toto usnesení Senátu. Vy to máte v papírové podobě. Já se omlouvám. Mezitím kolegové z klubu KDU-ČSL a nezávislí přišli s tím, co před chvílí tady bylo načteno. Takže vy to máte se špatným číslováním. Já už vám to načtu s čísly správně.

Návrh na doplnění usnesení Senátu z 5. schůze konané dne 11. ledna 2023, k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, senátní tisk č. 32. Za bod 4 se vkládá nový bod č. 5 následujícím znění.

5. Žádá vládu ČR, aby Senát informovala o tom, jakým způsobem zohlednila toto usnesení, a to do 30. června 2023. Původní bod 5 se přečísluje na 6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.