Senátor Orel: Ani chvíli jsem neváhal a připojil se k iniciativě

15.11.2017 5:35

Prohlášení senátorů k obraně Ústavy a demokracie

Senátor Orel: Ani chvíli jsem neváhal a připojil se k iniciativě
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Ani chvíli jsem neváhal a připojil jsem se k iniciativě místopředsedy Šestáka bránit ústavu před nebezpečnými a chaotickými změnami, a podepsal jsem se pod prohlášení senátorů, které reaguje na výroky A. Babiše, M. Zemana, T. Okamury a některých dalších ústavních „inovátorů“, kterými tito pánové avizují svou touhu měnit v podstatných základech naši Ústavu či volební zákony. Netýká se to ani zdaleka „jen“ zrušení Senátu, jde především o obranu Ústavy ČR.

Prohlášení:

My, senátoři Parlamentu České republiky, se znepokojením vnímáme prohlášení některých představitelů politických stran i prezidenta republiky, kteří navrhují zásadní změny Ústavy, včetně zpochybňování smyslu Senátu v ústavním řádu naší země.

Jsme přesvědčeni, že výzvy některých politiků k zásadním ústavním změnám směřují ve svém souhrnu proti podstatným náležitostem Ústavy, kterými jsou také rozdělení, vyvažování a vzájemná kontrola moci v zemi. Senát plní v našem ústavním systému důležitou roli tím, že provádí revizi návrhů zákonů z jiného hlediska než je krátkodobý mocenský zájem vládní většiny v Poslanecké sněmovně. To má zejména v případě ústavních a volebních zákonů velký význam, protože jejich unáhlené a neopodstatněné změny by mohly narušit stabilitu našeho právního řádu i ústavního systému jako takového.

Stávající dělba moci je jednou ze záruk stabilní demokracie. Patrné je to v posledních letech zvláště ve srovnání se státy nám geograficky blízkými, které druhou komoru parlamentu buď nemají, anebo ji nemají dostatečně nezávislou na poslanecké sněmovně. V důsledku vítěz voleb má zásadní ústavní vliv. A to včetně ústavního soudnictví.

Realizace současných výzev ke změnám Ústavy, by nás vrátila tam, kde jsme už byli: k moci soustředěné a zneužitelné. Tak bychom sešli z cesty, na kterou jsme se vydali po zhroucení komunistického systému v roce 1989. Z cesty ke svobodné, demokratické společnosti, usilující o naplňování občanských, politických a dalších práv a svobod.

Proto v souladu s naším ústavním slibem zdůrazňujeme, že budeme zachovávat a bránit Ústavu České republiky, zejména její podstatné náležitosti. Ústava mluví jasně: jejich změny jsou nepřípustné, a to ani tvůrčím přístupem. Našimi jednotlivými občanskými příběhy, naším dosavadním profesním kreditem dokládáme, že tak nečiníme kvůli ochraně našeho stávajícího postavení senátorů, ale z hlubokého přesvědčení, že je povinností každého člena Parlamentu České republiky aktivně bránit ústavní pořádek země, jehož je Senát nedílnou součástí.

Senátorky a senátoři  PČR

Jiří Šesták, Jiří Růžička, Jan Horník, Zbyněk Linhart, Václav Chaloupek, Petr Holeček, Jiří Vosecký, Luděk Jeništa, Tomáš Czernin, Leopold Sulovský, Michael Canov, Zdeněk Papoušek, Václav Hampl, Václav Láska, Renaty Chmelová, Hassan Mezian, Lumír Kantor

Zdroj: petr-orel.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu