Senátor Orel: V EU bude nutné přejít ke hlasování formou většiny

26.05.2022 20:04 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k jednáním v EU.

Senátor Orel: V EU bude nutné přejít ke hlasování formou většiny
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

V uplynulých dvou dnech jsem byl součástí poměrně hektické pracovní návštěvy našeho Výboru pro záležitosti EU ve francouzské metropoli. Posláním této návštěvy bylo seznámit se s výsledky práce pomalu končícího francouzského předsednictví v Radě EU, podrobně prodiskutovat ty nejaktuálnější evropské výzvy a nastínit hlavní priority ČR, která 1. července převezme předsednickou roli.

Jednali jsme na ministerstvu zahraničních věcí, na úřadu vlády pro záležitosti EU, setkali jsme se s předsedkyní Výboru EU Národního shromáždění či navštívili sídlo Nadace Roberta Schumana.

Druhý den jsme celý strávili v Lucemburském paláci, v sídle francouzského Senátu a měli společné zasedání s jejich Výborem pro evropské záležitosti. Na závěr tohoto dne proběhlo přátelské setkání se senátní skupinou přátel ČR.

Proběhly velmi zajímavé a živé diskuse, na řešení všech zásadních otázek - Ukrajina, otázky Východního partnerství, rozšíření EU o země západního Balkánu, bezpečnost Evropy, kybernetická bezpečnost, problematika svobody médií nebo otázky související se ctěním evropských hodnot - panovala v zásadě velká shoda.

Francie jako zakládající člen EU vnímá otázky rozšíření EU poměrně citlivě, osobně její postoj chápu, protože již dnes, při 27 členských státech EU, je velmi obtížné najít v řadě otázek smysluplnou dohodu. V některých strategických otázkách bude nutné přejít ke hlasování formou většiny, samozřejmě výrazné, dle mého soudu není možné, aby jeden stát blokoval možnou dohodu celé sedmadvacítky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě