Senátor Rabas: Návrh zákona reaguje na nelegální obchod z třetích zemí

03.11.2022 16:57

Projev na 2. schůzi Senátu 3. listopadu 2022 k návrhu zákona o vstupu a dovozu kulturních statků na celní území EU

Senátor Rabas: Návrh zákona reaguje na nelegální obchod z třetích zemí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Přemysl Rabas

Dobrý den, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové.

Návrh zákona o vstupu a dovozu některých kulturních statků na celní území EU a o změně některých souvisejících zákonů, senátní tisk č. 310. Podstatou zákona je, jak jsme slyšeli, stanovení dalších podmínek pro vstup a dovoz kulturních statků na celní území EU. Zákon stanovuje jasné postupy pro zachování a vrácení kulturních statků, které svou původní zemi opustily v rozporu s právními předpisy této země. Vládní návrh zákona vychází z nařízení Evropského parlamentu a Rady 2019/880 ze dne 17. dubna 2019, o vstupu a dovozu kulturních statků.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

Zákonodárcům PS byl návrh zákona rozeslán jako sněmovní tisk č. 150 22. února a byl doprovozen i velmi podrobnou důvodovou zprávou ministerstva kultury. Garanční poslanecký výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučil zákon schválit, a to bez připomínek, na své schůzi konané dne 22. června tohoto roku. V předloženém znění pan zákon schválila PS na 35. schůzi dne 30. září 2022, pro zákon hlasovalo 124 ze 129 přítomných poslanců, poslankyň. V Senátu návrh zákona dne 26. října projednal ústavně-právní výbor, jak jsme slyšeli, který doporučil návrh zákona schválit, ve znění postoupeném PS, stejně tak rozhodl 1. listopadu i garanční výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Ochrana historických a kulturních artefaktů, kulturních statků se v současné době zaměřuje především na předměty z území Česka, potažmo EU. Návrh zákona reaguje na nelegální obchod se statky, které jsou dováženy na naše území z dalších, tedy třetích zemí. Zákon určuje rozumné postupy pro posouzení hodnoty zadržených předmětů, vymezené instituce, které v tomto poskytnou odbornou součinnost, a stanovuje, jak se zadrženými statky dále nakládat.

Návrh zákona považuji za smysluplný, neboť vede k ochraně kulturního bohatství a také pomůže v boji s nelegálním obchodem, který často souvisí s organizovaným zločinem, případně v některých případech i s financováním terorismu. Doporučuji zákon schválit ve znění předloženém Poslaneckou sněmovnou.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu