Senátor Valenta: ANO, bude líp… Jak komu

24.10.2016 13:40

Hnutí ANO v čele s ministrem financí Babišem šlo do politiky, aby zamezilo dalším únikům veřejných financí, manipulacím z veřejnými zakázkami a dotačním podvodům.

Senátor Valenta: ANO, bude líp… Jak komu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Tyto problémy korupčního charakteru bezpochyby jsou dlouholetým problémem naší správy věcí veřejných a zasluhovaly, aby jim bylo učiněno za dost. Věc má ale jeden háček. Zatímco korupčních skandálů ubývá, zatímco současná vláda prý slaví úspěchy v boji s podvody a korupcí, bují tu zcela jiný systém, jak si “legálně” přihrávat veřejné prostředky a přísát určitý výsek soukromého byznysu na státní zdroje tak, aby opravdu “bylo líp”. Ano, ty tam jsou doby kmotrů, kteří se uměli přiživovat na investicích a evropských dotacích, korumpovali politiky a dělili se s nim o své zisky. V nových poměrech je zrátka střídá téměř monopolní korporátní systém, ve kterém se ztrácí hranice mezi jednou soukromou byznys skupinou a státem. Cílem je nastavit mechanismy tak, aby legální cestou a pokud možno nepozorovaně či zcela nesrozumitelně plynuly veřejné peníze do této hegemonní struktury, a to nikoliv v řádech desítek či stovek milionů, ale v miliardách korun. Je smutnou realitou, že veřejnost je slepá k této změně, která, jak se zdá, začíná být reálným problémem. Biti jsou všichni soukromí podnikatelé, farmáři, potravináři a producenti, pro které jsou peníze z dotací určeny především a kteří jsou na překážku a velkému agrokomplexu nesmí stát v cestě. Obávám se, že tento trend v naší zemi napáchá škody, ze kterých se budeme ještě dlouho dostávat. Čísla v článku hovoří za vše... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…