Senátor Valenta: České krávy v ohrožení?

30.09.2016 21:01

Jsou české krávy v ohrožení? Ano, a s velkou pravděpodobností nejenom ty české.

Senátor Valenta: České krávy v ohrožení?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Podle posledních informací je totiž živočišná výroba, a to nejen v Čechách, ale v celoevropském měřítku, ve velké krizi. A to opravdu nepřeháním. K chovatelům prasat, kteří bojují o přežití, a o kterých se hovoří již několik let, se tak v posledním roce přidávají i chovatelé skotu a drůbeže.

Otázkou je, co s tím? Brusel chrlí miliardy dotací a jiných kompenzačních podpor. Na pražském Těšnově, kde sídlí Ministerstvo zemědělství, se každý z nových ministrů (a že jsme jich tu za poslední roky měli) snaží přicházet a více či méně úspěšně realizovat nápady na řešení s cílem vymyslet, jak z té šlamastyky ven.

Jsou však skutečně tím nejlepším lékem nové a nové dotační programy, které (i když mají atraktivní názvy jako "Investice do zemědělských podniků" nebo "Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů" či např. "Podpora vývoje nových postupů a technologií") ve svém důsledku všechny jen odrazují? Nechtělo by to spíš, než navyšující se administrativu a vyplňování různých "lejster" a formulářů, vše zjednodušit a hlavně konečně stabilizovat české zemědělství?

Od většiny farmářů slyším, že největší problém je s mlékem. Máme rodinné farmy, kde rodiny desetiletí chovaly krávy na mléko a najednou to už dál nejde. Mlékárny nevykupují nebo nasazují tak nízké výkupní ceny, že to je dál neudržitelné. Ano, i to je důsledek například uzavření trhu s Ruskem, nebo honby za co největší produkcí obřích agrokombinátů.

Nesmíme dopustit, aby malé rodinné farmy a spolu s nimi soukromí zemědělci byli upozaďováni či jim dokonce hrozilo pohlcení velkými komplexy. Vždyť to jsou právě oni, kdo se desetiletí starají o půdu. A o tu jde v zemědělství primárně. A když už tyto subjekty žádají o dotace a náhodou je dostanou, vždy tyto prostředky zůstávají v daném katastru, což je žádoucí. To by měla být cesta. 

Když už jsme v Evropské unii a z Bruselu chodí návrhy na možné dotace do zemědělství, měli bychom je cílit opravdu k těm menším zemědělcům, kteří je potřebují nejvíce – a to například formou vyšších podpor do určitých rozloh a podobně. Ostatně takto to již řadu let dělají mnohé sousední země. Například rakouské či německé farmy by nám tak v lecčem mohly být vzorem.

Jednou z dalších možností, jak pomoci našim zemědělcům, je podpora aktivit směrem k zákazníkům a jejich orientace na větší spotřebu právě produktů českých farmářů. Je to možná ještě lepší cesta než různé dotace, ve kterých se již nikdo téměř nevyzná. Farmářských trhů a tzv. prodejů „ze dvora“ sice postupně přibývá, což je pozitivní trend. Stále to však není tolik, kolik bychom si přáli. Je proto třeba podpořit naše malé, české zemědělce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…