Senátor Valenta: Další vítězství živnostníků nad OSA

15.01.2020 22:32

Komentář na facebookovém profilu ke kauze živnostníci versus OSA.

Senátor Valenta: Další vítězství živnostníků nad OSA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Ústavní soud České republiky se znovu zastal živnostníků. Již v květnu uplynulého roku konstatoval, že pouhá přítomnost televize nebo rádia v hospodě, kadeřnictví, obchůdku nebo jiné podnikatelské provozovně nemůže automaticky zakládat právo kolektivních správců vybírat autorské poplatky.

Nyní toto své tvrzení dokázal na konkrétním příkladu provozovatelky obchodu s oblečením, po níž se Ochranný svaz autorský - OSA soudně domáhala peněz. Přestože se Městský soud v Praze postavil právě na stranu OSA, Ústavní soud, na který se žena obrátila, dospěl k opačnému verdiktu. OSA totiž neprokázala, že skutečně docházelo (či mohlo docházet) k produkci děl, k jejichž ochraně je kolektivní správce povolán, a tudíž k porušení autorských práv. Případ proto byl vrácen zpět Městskému soudu v Praze.

Pravdou navíc je, že se v řadě případů v provozovnách ozývá hudba, která autorským poplatkům vůbec nepodléhá.

Ústavní soud již dříve konstatoval, že kolektivní správce musí v řízení vždy prokázat, že puštěná hudba nebo televizní vysílání náleží do kategorie nehmotných předmětů, nad nimiž vykonává příslušná organizace kolektivní správu. Zjednodušeně řečeno – není to podnikatel, kdo musí složitě prokazovat to, že se porušení autorských práv nedopustil.

Důkazní břemeno leží právě na OSA, INTEGRAMu a dalších organizacích. Živnostníci tak již nemohou být bezdůvodně zastrašováni vysokými sankcemi, a to je velmi dobrá zpráva!

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace