Senátor Valenta: Deprese jako vysvobození?

13.06.2018 14:11

Nejsem právník, a tudíž se detailně neznám oblast trestního práva. Udivuje mne však, že dle článku nepřímo dává šanci simulantům, jak se vyhnout trestnímu stíhání.

Senátor Valenta: Deprese jako vysvobození?
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Právě trestní řád totiž prošel v posledních letech řadou změn. Jednou z nich (a dle mého názoru zcela absurdní) je prý možnost zastavení trestního stíhání obviněného, který trpí duševní poruchou trvalého rázu v souvislosti s vyšetřováním daného případu.

Sama vrchní státní zástupkyně v rozhovoru potvrzuje, že spousta lidí tuto duševní poruchu ve snaze vyhnout se trestu simuluje. Přesněji – simulantů je přibližně polovina! Lenka Bradáčová doslova tvrdí: „Pokud se obžalovaní nebo obvinění uchýlí k tomuto stylu obhajoby, tak je složité pro nás ji vyvrátit.“

A aby ne! Zda jsou psychické problémy skutečné nebo předstírané, není snadné rozlišit. Skutečný stav pacientů, resp. simulantů, pak musí posuzovat soudní znalci, a to dle zástupkyně trvá dlouhé měsíce. Nechápu, že je takový postup vůbec možný!

(článek Mohly by deprese zastavit trestní stíhání i v kauze Čapí hnízdo? Lenka Bradáčová vysvětluje novinku v trestním řádu najdete ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…