Senátor Valenta: Hejtmanství zcela zapomnělo na koncepci zdravotnictví

09.04.2019 11:38

Komentář na facebookovém profilu k diskusi o projektu nové krajské nemocnice ve Zlíně

Senátor Valenta: Hejtmanství zcela zapomnělo na koncepci zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Asi nenajdete žádného pacienta, který by si nepřál novou nemocnici. Ale záměr hejtmana Jiřího Čunka, který se několik měsíců snaží stůj co stůj prosadit výstavbu nové nemocnice ve Zlíně – Malenovicích pokládám za velmi unáhlený a rozpočtově nezodpovědný. Ani po sedmi hodinách, kdy jsme na pondělním krajském zastupitelstvu projednávali předložený investiční záměr, mi totiž nikdo nedal garanci toho, že pokud dojde k ekonomickým problémům, nebude obří úvěr na novou nemocnici znamenat to, že veškeré zisky z dnes samostatných okresních nemocnic neskončí právě na splátky tohoto megalomanského projektu.

Nechci totiž dopustit, aby výstavba nové nemocnice ohrozila další modernizaci okresních nemocnic. Navíc mi chybí pohled na rozpočet kraje v dlouhodobém horizontu. Chápu, že do roku 2023 to možná dle předložených prognóz krajský rozpočet nějak „utáhne“. Ale co bude pak, až se začne splácet úvěr za nemocnici?

Není možné věřit jen suverénním slibům vedení kraje. Chceme vědět, které jiné investice či podpory kraj zastaví, a také tyto dát na misku vah k serióznímu rozhodování. To, že hejtman Jiří Čunek v pondělí přerušil projednávání investičního záměru a odložil jednání až na červen, vytváří dostatek prostoru pro doplnění těchto informací.

Za sebe říkám, že nepodpořím novou nemocnici, pokud by měla být ohrožením ostatních okresních nemocnic, a tedy i dostupnosti zdravotní péče; a zároveň ohrožením dlouhodobé ekonomické kondice Zlínského kraje. Hrát vabank s krajským rozpočtem i pacienty rozhodně nehodlám. Nad to vše jsem bohužel stále smutný z toho, že hejtmanství zcela zapomnělo na koncepci zdravotnictví, kterou jsem již před dvěma lety požadoval, aby vedení kraje předložilo.

V této debatě se totiž nejvíce zapomíná na to, že to, co skutečně potřebujeme, nejsou nové budovy, ale kvalitní lékaři a dostatek obětavých sester. Jedině takovýto personál je totiž zárukou toho, že se o nás jako pacienty bude mít kdo starat. A podkládám za nezbytné, aby právě zde hejtmanství upřelo svou primární pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…