Senátor Valenta: Kolosální dvojí metr

02.06.2019 10:47

Komentář na facebookovém profilu ke střetu zájmů premiéra Babiše

Senátor Valenta: Kolosální dvojí metr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Průšvih premiéra Andreje Babiše narůstá do gigantických rozměrů. Jeho střet zájmů, na který celou dobu upozorňuji nejen já, ale i další lidé, kterým není lhostejný osud naši země, už v tuto chvíli představuje téměř půl miliardy. To jsou peníze, které Andrej Babiš jako konečný beneficent svých svěřenských fondů v rozporu s pravidly získal na evropských i národních dotacích.

Ale nejde jen o problém Andreje Babiše, ale také ministryně financí Aleny Schillerové, pod jejíž ministerstvo spadá tzv. Auditní orgán. Ten má v České republice důsledně hlídat to, že dotace budou rozdělovány přesně podle přísných evropských pravidel. Ale v případě Agrofertu se tak prokazatelně nestalo, přestože vážné pochybnosti o legálnosti poskytování dotací premiérově firmě panují již několik let.

Tato protekce pro Agrofert je pak v doslova skandálním nesouladu se zkušenostmi mnoha starostů mimo jiné ze Slovácka, kteří mi o extrémně přísném a byrokraticky přehnaném přístupu Auditního orgánu vyprávěli až neuvěřitelné příběhy, které zažili na vlastní kůži a které je v mnoha ohledech stály nemalé korekce v poskytnutých dotacích na důležité projekty v jejich městech a obcích.

Takže očekávám, že i v případě Agrofertu bude tento orgán měřit stejným metrem. Jinak musí od válu nejen premiér, ale také celá jeho vláda, která tak absolutně ztrácí poslední zbytky důvěryhodnosti, že není pouze prodlouženou divizí Agrofertu.

A upřímně, fakt se divím také úředníkům ministerstva financí, že se vystavují trestní odpovědnosti a všem právním dopadům, které jejich dosavadní přístup může pro ně osobně znamenat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…