Senátor Valenta: Ministerstvo vrazilo sportovcům kudlu do zad

06.10.2017 17:20

Slovácký senátor Ivo Valenta kritizuje vedení MŠMT za choas a podmínky pro sportovní dotace.

Senátor Valenta: Ministerstvo vrazilo sportovcům kudlu do zad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Ministerstvo školství v těchto dnech zveřejnilo nové podmínky pro dotační Program IV, který slouží k podpoře provozu a údržby sportovních zařízení. Jenže tyto podmínky pouze nasadily pomyslnou korunu neuvěřitelnému chaosu a diletantství, které zavládlo na MŠMT v oblasti státní podpory sportu.

Dlouho očekávané peníze, které alespoň trochu pomáhají tisícům sportovních organizací s úhradou nezbytných nákladů např. za energie, vodu, topení, apod., totiž nakonec nedorazí vůbec. Nově stanovené podmínky Programu IV totiž z dotací automaticky vyřadily většinu sportovních organizací. Z nejasných důvodů je program určen pouze spolkům s celostátní působností a jejich pobočným spolkům. A těch je minimum. Téměř všechny sportovní kluby a tělovýchovné jednoty jsou totiž členskými subjekty sportovního svazu, nikoliv pobočnými spolky.

Vůbec nerozumím tomu, co vedlo MŠMT k takové změně. To opravdu lidé na MŠMT neví, jak je v České republice organizovaný sport a jakou právní formu má drtivá většina sportovních organizací? Byl to snad něčí záměr? Anebo jen do nebe volající neodbornost úředníků, kteří připravovali nová pravidla dotačního Programu IV?

Těžko soudit, proto jsem se jako místopředseda senátního podvýboru pro sport obrátil přímo na ministra školství, aby zodpověděl klíčové otázky a podal nejen mně, ale především celé sportovní veřejnosti srozumitelné vysvětlení. Dění kolem podmínek tohoto programu je navíc celé zahaleno do tajemného a velmi netransparentního oblaku „prapodivných“ okolností.

Je mi s podivem, že 26. září 2017 ministerstvo zrušilo původní znění dotačního Programu IV s tím, že ministerští úředníci pochybili při vypisování tohoto programu na konci minulého roku. Po velkých protestech a nátlaku sportovců ministerstvo hned následující den oznámilo, že program opraví a vypíše ještě jednou. Sportovcům tak dalo jasnou naději, že peníze, které už kriticky chyběly u tisíců sportovních organizací, nakonec přeci ještě letos doputují ke sportovcům. O to větší však byl šok sportovců v okamžiku, kdy MŠMT dne 2. října 2017 představilo nové podmínky dotačního programu, které většinu sportovních organizací postavily mimo hru.

Díky tomuto neuvěřitelnému ministerskému faulu se teď stovky organizací dostávají do existenčních problémů a vůbec neví, kde vezmou peníze na úhradu běžných provozních nákladů. Uvěřili totiž ministerstvu školství a současné vládě, že sportovce nenechá na holičkách, přes veškeré útrapy nakonec dostojí svým slibům a peníze nakonec sportovcům poskytne. Bohužel se tak nestalo, ba naopak se krize v rámci státní podpory sportu ještě více prohloubila.

Ve svém dopisu ministru školství, který jsem zaslal pro vážnost situace také předsedovi vlády, jsem proto apeloval na MŠMT, aby ihned provedlo opravu dotačního Programu IV a vše uvedlo na pravou míru. Není totiž možné se smířit s takovýmto postupem ministerských úředníků, kteří sportovní organizace drží v zajetí jako nevinné rukojmí...

To se musí změnit. Proto nepřestanu usilovat o to, abychom docílili komplexní změny státní podpory sportu. Lepení děr už ničemu nepomůže. Je třeba sednou za stůl a připravit zcela nový systém, jak financovat český sport. Nejen v senátu, ale také na speciálních kulatých stolech jsme o to již mnohokrát diskutovali a jsem přesvědčen o tom, že všichni si dnes již uvědomují, že jedinou cestou je zřízení samostatného ministerstva sportu, které se zhostí tohoto náročného úkolu a zajistí sportovcům dlouhodobě stabilní a předvídatelné financování.

Tento chaos a zmatek musí skončit. Musíme skoncovat s těmi, kdo nejsou schopni kompetentně řídit ministerstva. Doufám, že rozhodnutí voličů při letošních parlamentních volbách tomu napomůže a příští vládu budou sestavovat ti, kterým není lhostejný osud několika milionů sportovců v naší zemi, jakož i všech aktivních a pracovitých lidí.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…