Senátor Valenta: Nepřijatelný zásah do našich kulturních tradic

07.10.2020 11:30

Komentář na facebookovém profilu k postoji Senátu k zákazu zpěvu.

Senátor Valenta: Nepřijatelný zásah do našich kulturních tradic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Senátoři chtějí zrušit zákaz zpěvu. Všichni chápeme, že je třeba ochránit rizikové skupiny obyvatel před COVID-19 a přijímat některá omezení, která pomohou udržet šíření nákazy pod kontrolou tak, aby nezkolaboval náš nemocniční systém. Současně ale není možné tolerovat narušení ústavních principů a omezovat svobodu náboženského vyznání.

Zakázat zpívat v kostele, stejně jako omezit počet osob během bohoslužeb na pětkrát menší počet, než je tomu třeba v divadle, nebo podmínit průběh celé bohoslužby povinným sezením, to je jasným zásahem do ústavních práv.

Proto jsem se rozhodl, že společně s dalšími senátory požádáme Ústavní soud o to, aby takové nařízení zrušil. Pod ústavní stížností již máme dostatek podpisů a podáme ji ještě tento týden. ?
Zákaz zpěvu považuji za lidsky absurdní a vědecky nepodložený. Křičet se smí, ale zpívat už ne? Prosazujeme nošení roušek, ale zpívat v nich lidem během bohoslužeb zakážeme?

Vždyť vláda tímto zákazem nejen deformovala církevní obřady, ale také paralyzovala folklorní aktivity u nás na Slovácku. Ať už folklorní soubory, tak cimbálové muziky nebo pěvecké sbory teď legálně nemohou minimálně dva týdny zpívat. A to považuji za nepřijatelný zásah do našich kulturních tradic.

Budu-li mít tu možnost, budu jako senátor proti němu i touto ústavní cestou tvrdě bojovat.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…