Senátor Valenta: Nevidím jediný důvod, proč soukromým školám upírat možnost zřizovat přípravné třídy

31.01.2019 17:25

Projev na 5. schůzi Senátu 31. ledna 2019 ke školskému zákonu

Senátor Valenta: Nevidím jediný důvod, proč soukromým školám upírat možnost zřizovat přípravné třídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Paní předsedající, pane poslanče, dámy a pánové.

Děkuji za přednostní právo, potěšilo mě to, lekl jsem se, že už jsem šéfem nějakého klubu, ale to nejsem.

Zachytil jsem tuto poslaneckou iniciativu až možná v pozdější fázi a velmi mě mrzelo, že poslanci, kteří měli tento bohulibý návrh, a já se s ním ztotožňuji, a kteří s ním přišli, zapomněli, že mimo církevní, obecní a státní školy také jsou soukromé. Myslím si, že soukromé školy dávají rodičům a dětem velkou alternativu a velmi příjemnou a dokáží vlastně doplnit celý vzdělávací systém.

A to, že tu je možnost zřizovat v základních školách přípravné třídy, které by jako neměly suplovat mateřské školy, odklad povinné školní docházky atd., už to nechci opakovat.

Podíval jsem se, a nahlédl jsem do dostupných statistik školního roku 2016/2017 a konstatuji, že nejde o nějak zanedbatelné množství dětí. O odklad školní docházky požádalo celkem 16.629 dětí, což představuje téměř 11 % všech dětí, které v tomto školním roce šly k zápisu. Přitom u drtivé většiny dětí – 93 % – není sledováno žádné postižení.

Předložená novela školského zákona má však tu jednu výraznou vadu, o které jsem před chvilkou hovořil, a to je, že jsou tam, bohužel všechny školy, ale soukromé školy tam nejsou.

Své vystoupení možná zkrátím.

Myslím si a rád bych zdůraznil, že soukromé školy definuje školský zákon jako školy, které jsou zřizovány jinou právnickou nebo fyzickou osobou, než státem, krajem, obcí nebo registrovanou obcí. Z platné právní úpravy tedy vyplývá, že pokud je soukromá, stejně jako například církevní škola, zařazena do školského rejstříku, je vzdělání v ní získané rovnocenné a analogické jako ve školách veřejných. Právě proto nevidím jediný důvod, proč bychom měli soukromým školám upírat možnost zřizovat přípravné třídy.

Z toho důvodu předkládáme s kolegy Janem Teclem a senátorem Ladislavem Chlupáčem pozměňovací návrh k předložené novele školského zákona, který vám byl v písemné podobě rozdán do lavic a který pouze rozšiřuje v § 47 v odst. 1 okruh těch, které jsou oprávněny zřizovat přípravné třídy, a právě o jiné právnické a fyzické osoby, které jsou zřizovateli soukromých škol. Stejně jako v případě církevních škol pak vydává souhlas ke zřízení přípravné třídy ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Dámy a pánové, byl bych rád, kdybyste zvážili podporu tohoto pozměňovacího návrhu. Předejdeme tím zcela zbytečné, přitom nikoliv zanedbatelné diskriminaci soukromých škol vůči školám veřejným.

Možná malou poznámku: Proč tam vlastně nebyly zařazeny soukromé školy, pane poslanče, když tam jsou všechny ostatní? Záměr nebo nedbalost nebo zapomnětlivost. Myslím si, že toto by se nemělo stát, a proto apeluji a chtěl bych, abychom šli do podrobné rozpravy, abych tam mohl pozměňovací návrh načíst.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…