Senátor Valenta: Než někoho obviníte, nejdříve si zákon pořádně nastudujte

18.12.2018 13:52

Otevřený dopis řediteli Transparency International ČR Davidu Ondráčkovi

Senátor Valenta: Než někoho obviníte, nejdříve si zákon pořádně nastudujte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Vážený pane Ondráčko,

než se příště opět propůjčíte k manipulaci s veřejným míněním a budete chtít někoho veřejně a s pro Vás typickou mediální pompou obvinit z porušování zákona, raději si tento zákon nejdříve pořádně nastudujte.

Sledoval jsem Vaše vyjádření v Televizních novinách dne 17.12.2018 ve vysílání TV Nova, kde jste se snažil obhájit tvrzení Transparency International o tom, že porušuji zákon o střetu zájmů. Jste však na fatálním omylu, a to hned ze dvou důvodů:

  1. Z pozice senátora se na mne tento zákon nevztahuje, protože zákazy a omezení podle § 4a zákona č. 159/2006 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se nevztahují na veřejného funkcionáře, který zahájil výkon veřejné funkce před dnem nabytí účinnosti tohoto ustanovení.
  2. Z pozice zastupitele Zlínského kraje a statutárního města Zlín se na mne tento zákon nevztahuje rovněž, protože funkcionářem pro střet zájmů dle zákona č. 159/2006 Sb., se rozumí dle § 2 písm. p) člen zastupitelstva obce, městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy, který je pro výkon funkce dlouhodobě uvolněn, nebo který před svým zvolením do funkce člena zastupitelstva nebyl v pracovním poměru, ale vykonává funkce ve stejném rozsahu jako člen zastupitelstva, který je pro výkon funkce dlouhodobě uvolněn. A já zastávám všechny tyto funkce pouze a jen jako neuvolněný člen zastupitelstvech.

Jinými slovy, všechna Vaše tvrzení jsou zcela nepravdivá. Buď to tedy svědčí o tom, že jste absolutní amatér a neználek, anebo opět rozehráváte nějakou prapodivnou kampaň.

Co má asi za cíl? Odvést pozornost od jiných, závažnějších témat? Vytvořit dojem, že Transparency International teď nebojuje jen s Andrejem Babišem, ale i s jinými politiky? Nebo něco jiného? Nepochybuji o tom, že se to časem dozvíme. Vždyť postupně vyplouvají na povrch všechny průšvihy Transparency International, které tak rádi zametáte pod koberec.

Vaší organizaci jsem nikdy nevěřil a věřit nebudu. Rád se přiznávám k tomu, že Vaše nátlakové a manipulativní praktiky dlouhodobě veřejně kritizuji. Počítal jsem proto s tím, že se za to budete pokoušet o mou veřejnou diskreditaci. Ovšem fakt, že zároveň sami sebe usvědčíte z neznalosti zákona, který jste pokládali za jeden z největších úspěchů k „vydírání politiků“, je jen důkazem prázdnosti a účelovosti Vašich mediálních výstřelků.

Ivo Valenta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice